Haškovy oslavy
Všechny fotografie: Jaroslava Handlová

Haškovy oslavy

17. 1. 2023

3. leden roku 2023 začal kulatým výročím jednoho literárního velikána. Ráda bych se s vámi podělila o příznivé dojmy z akce, pořádané Muzeem Vysočiny v Havlíčkově Brodě v sobotu 14. ledna.

Byla pokračováním vzpomínkových oslav v rámci 100. výročí úmrtí spisovatele Jaroslava Haška (†3. 1. 1923).

Program „Hašek a Noll představují novou epochu v dramatickém umění“ přilákal do centra města zájemce o kulturní dění od malých dětí s rodiči, přes mládež a další dospělé i seniory. Aktéři zábavy se představili v dobových kostýmech. Úvod se nesl na vlně kramářských písní nejprve na Havlíčkově náměstí, v prostoru blízko Bistra Noll.

Po úvodních informacích jsme se s davem přesunuli okolo muzea na sousední Smetanovo náměstí (v minulosti Koňský trh). Usměvavá zpěvačka a harmonikářka i další muzikanti nám hráli do kroku a vesele prozpěvovali.

Počátky divadla
Zastavili jsme se u nově nainstalovaného panelu, který přibližuje divadelní tradice v našem městě. Nachází se přibližně v místech, kde stávala budova divadla. Ta byla původně špýcharem, pak skladištěm soli a teprve v roce 1852 na naléhání místních ochotníků se přestavěla na divadlo. To sloužilo také k pořádání politických a jiných kulturních akcí, konaly se tam plesy a vystupovaly zde i různé kočovné společnosti.  

Osobnost Karla Nolla
S jednou z nich přijel do města také Karel Noll, zdejší rodák. V té době již měl za sebou úspěšné účinkování v pražském divadle Adrie, kde od roku 1921 hrál hlavní roli Švejka. Tehdy tam býval ředitelem Haškův přítel E. Longen. Pak nastoupil nový ředitel Fenkel, který se nepohodl s hereckou skupinou kolem Nolla, a všichni dostali výpověď. Pokračovali dál na venkovských scénách.  

Jaroslav Hašek věděl o tamních poměrech. Znal i herecké kvality Karla Nolla z příznivých recenzí na dramatizaci svého románu. Proto Nollova skupina dostala od Haška souhlas k hraní Dobrého vojáka Švejka přímo na německobrodské scéně v prvních srpnových dnech roku 1922. Autor románu byl představení osobně přítomen. Velký aplaus a nadšení diváků rozhodlo, že nabídl Nollovi také hlavní roli ve filmu Dobrý voják Švejk. Sám Hašek už ho však na plátně neuviděl, neboť zemřel ještě před dokončením filmu.
Chátrající budova divadla byla bohužel stržena r. 1951 a postupně zmizely i další objekty uprostřed Smetanova náměstí.

Právě před tím novým pamětním panelem se v sobotním slunečném odpoledni názorně odehrávala scénka vtipně dokreslující příběh divadla i přátelství Jaroslava Haška a herce Karla Nolla.
Pracovníkům Muzea Vysočiny se toto kratochvilné představení podařilo zajistit výborně. Nechyběl ani Haškův námořnický grog a přátelská atmosféra pokračovala dál v obou místních kavárnách U Nolla i jiných hospůdkách.

 

Jaké další akce čekají na návštěvníky Havlíčkova Brodu a případně i Lipnice nad Sázavou?

6. dubna - 25. června: Výstava v Muzeu: Člověk míní, hospoda mění. Bude opět zaměřena na osobnost Jaroslava Haška a hospody jako místo setkávání.

15. července – Festival humoru a satiry Haškova Lipnice v Lipnici nad Sázavou.

19. srpna  - turistický pochod Haškovou stezkou (pořádá rovněž Muzeum HB)

20. srpna - koncert staropražské kapely Šlapeto v Havlíčkově Brodě

kultura výstavy
Hodnocení:
(5 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.