Místo mého srdce: Saná. Město z perníku
FOTO: archiv Blanky Tabaszové

Místo mého srdce: Saná. Město z perníku

21. 1. 2023

Před téměř čtyřiceti lety jsem byla nadšená, když jsem se dozvěděla, že v rámci pomoci rozvojovým zemím – tak se vydělávání deviz státu hezky nazývalo -  odlétám pracovat do Saná, jednoho z nejstarších měst na světě, města tajemného a téměř nenavštěvovaného.

A to město mě dostalo, stalo se pro mne nezapomenutelné, kouzelné, magické.

Saná, vztyčené uprostřed kamenité pláně a drsného písku rozsáhlé pouště, vytváří z dálky dojem neskutečné pohádkové říše. Středověká hradiště s výstavnými tisíciletými paláci, štíhlými věžemi minaretů a kupolovitými střechami mešit stojí vybudované na náhorní plošině obklopené prstencem hor. Okna a balkonové ochozy jednotlivých domů a minaretů, typická zvláštnost jemenské architektury, jsou jakoby utkané z bílé krajky a navrch bohatě pocukrované. Stavby vypadají jako domky z perníku. Při pohledu zblízka však udeří propastné kontrasty. Na jedné straně neskutečná krása paláců a mešit, na druhé lidská mraveniště ze stlučených chatrčí, zoufalá chudoba slumů, úzké vymleté a zaprášené ulice s katastrofálními hygienickými poměry, rozsáhlá smetiště uprostřed města. Jedno z těch míst na světě, kde jako by se zastavil čas.

Na Arabském poloostrově, zhruba na patnácté rovnoběžce, nenastupuje pozvolné svítání. Orientální město dostane zvláštní nafialovělý nádech a pak náhle, v několika minutách, spadne tma. Nikdy mne neznudil onen přerod dne v noc, fialový soumrak  každý den dokázal okouzlit. Vzpomínám, jak se na ulicích  ozývala kakofonie arabského světa. Táhlý hlas muezzina svolával věřící k večerní motlitbě. Ulicemi se prodíraly stovky aut, z nichž každé vydatně troubilo. Nepřehledné množství taxíků bylo přeplněno zákazníky. Na křižovatkách panoval nepopsatelný mumraj, zde žádné předpisy neplatily. Davy chodců se proplétaly mezi koly vozů, jeden překřikoval druhého.

Po velkém súku – tržišti z dob ještě předislámských, které se rozprostíralo za jednou z hlavních městských bran Bab Al-Yemen, jsem se vydržela procházet hodinami. Orientální bazar se svým hlučným a hektickým životem měl své podivuhodné kouzlo, které si zákonitě podmanilo každého návštěvníka. Těsné uličky byly přeplněny obchody s koberci, uměleckými předměty vytepanými ze stříbra, hrčířskými výrobky. Před krámky s oděvy vesele vlály barevné dlouhé mušelínové šály a šátky nebo černé závoje. Celý súk byl prosycen vůněmi kadidel a orientálního koření. Velké dřevěné kádě  plné oříšků, mandlí, sušených hrozinek a datlí. Obrovské plátěné pytle nabízejí nejrůznější koření: několik druhů pepře, koriandr, kardamon, fenykl. Jednotlivé vůně se spolu mísily a vytvářely nezapomenutelnou pachovou směsici. Odkudsi proniká příjemná vůně čerstvě připravené kávy, kterou místní nechávají přejít varem v tepaných konvičkách – džezvách. Nasávala jsem všechny ty roztodivné pachy  celé dva roky.

Několikrát v životě jsem se chtěla do Saná vrátit, ale zpozdila jsem se. Po občanské válce v Jemenu v roce 2012 začala válka, do které se přidala Saúdská Arábie a trvá dodnes. A já si nechci připustit, že město z perníku ztratilo svoji cukrovou polevu.

 

 

cestování Místo mého srdce 2023
Hodnocení:
(5 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.