Preventivní prohlídky mohou zachránit životy, pravidelně je absolvuje zhruba třetina Čechů
Ilustrační foto: Ingimage

Preventivní prohlídky mohou zachránit životy, pravidelně je absolvuje zhruba třetina Čechů

27. 1. 2023

Mnoho Čechů stále zanedbává preventivní prohlídky hrazené zdravotní pojišťovnou. Podle Svazu zdravotních pojišťoven České republiky chodí na základní preventivní prohlídky v doporučené frekvenci jen asi 32 procent Čechů.

O něco více navštěvují lidé zubního lékaře, u nich absolvuje pravidelné zubní prohlídky zhruba 50 procent populace. Podobně si pak vedou prohlídky zaměřené na včasný záchyt rakoviny. Ty dle průzkumu PAQ Research navštěvuje pouze polovina obyvatel Česka v klíčovém věku. I když lidé nepociťují žádné příznaky nemoci, neměli by na pravidelné lékařské kontroly zapomínat. Dokáží totiž odhalit závažná onemocnění ve stadiu, kdy jsou lépe léčitelná.

Kromě toho, že lidé nepociťují žádné zdravotní problémy, je i dalším problém to, že nevědí, jak často na prohlídky docházet. V případě prevence rakoviny nezná dle zjištění PAQ správnou frekvenci prohlídek nádorů děložního hrdla a tlustého střeva přes 40 % lidí v klíčovém věku. Tito lidé tak screeening často zanedbávají. Na prohlídky děložního hrdla chodí jen 41 % žen, které neznají správnou frekvenci, čtvrtina z nich dokonce nikdy takovou kontrolu nepodnikla. Naopak na ně chodí 83 % těch, které frekvenci znají.

„Při včasném odhalení nemoci je statisticky významně větší šance na rychlejší, účinnější a často i jednodušší léčbu pacienta. Typicky se to týká například nádorových onemocnění, kterých se specializovaná preventivní vyšetření týkají nejčastěji, ale třeba i u odhalení vysokého tlaku, který může indikovat jiné obtíže,“ sdělil Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR.

Frekvence prohlídek vychází z doporučení odborných společností i na příslušné zdravotní pojišťovně, u které je jedinec pojištěn. Základní rozsah prohlídek je pro všechny pojišťovny stejný. U některých novinek nebo specializovaných prohlídek se však může počet proplacených prohlídek u doktora mírně lišit. Ze zákona mají lidé jednou za dva roky nárok na preventivní prohlídku u praktického lékaře, jednou za rok – u některých pacientů dokonce dvakrát - je pak hrazená prohlídka u stomatologa. Ženy mají od 15 let jednou ročně nárok na gynekologické vyšetření, jehož součástí je i screening karcinomu děložního hrdla. Součástí prevence jsou i screeningová vyšetření pro včasná odhalení onkologických onemocnění.  Na mamografii mají jednou za dva roky nárok ženy starší 45 let, jednou za rok je pak pro lidi starší 50 let proplácen screening karcinomu tlustého střeva a konečníku.

Klíčovou prevenci si během covidu odložilo dle výzkumu PAQ okolo 15 % lidí. Mohl za to nejen nedostatek termínů, ale i snaha o omezení rizikových kontaktů. Například prevenci nádorů prsu a tlustého střeva si odložilo asi 14 % lidí v klíčové skupině. Část z nich šla na kontrolu později, ovšem 6 % lidí na tento screeening již vůbec nedošlo. Vzhledem k tomu, že základ řádně docházejících lidí je omezený, mohlo to znamenat efektivní výpadek v prevenci, dlouhodobě až o cca 15 %. „V loňském a letošním roce registrujeme nárůst diagnostikovaných případů rakoviny ve kmeni klientů v životním pojištění a pojištění velmi závažných chorob. Pravděpodobně to lze připsat i mezeře v prevenci během covidového období. Zvýšil se i výskyt obezity, která je branou k dalším vážným onemocněním,“ komentovala aktuální vývoj Eva Svobodová, mluvčí UNIQA pojišťovny 

Včasná prevence navíc pro stát představuje výrazný způsob, jak ušetřit finance.  Zanedbaná prevence vede k předčasným úmrtím a dopadá na zdravotní systém. „České zdravotnictví je nadstandardně zatíženo chronickými a preventabilními nemocemi, které tvoří okolo tří čtvrtin jeho nákladů. Může za to nezdravý životní styl i nedostatečná prevence. Studie přitom ukazují, že většiny úspor ve zdravotnictví můžeme dosáhnout právě skrze prevenci,” říká Eliška Dvořáková, jedna z autorek studie od PAQ Research. Ztracené roky života vedou v důsledku špatného životního stylu a omezené prevence kumulativně ke ztrátě až ve výši 700 miliard Kč do roku 2040.

Krize spojená s globální pandemií a omezujícími opatřeními zároveň urychlila ochotu zákazníků přesunout se do on-line prostoru a přijímat digitální řešení i v oblasti zdraví. To přispělo k enormnímu rozvoji telemedicíny za poslední rok. „On-line poradenství s lékaři pomáhá minimalizovat rizikové osobní kontakty, ale současně nezanedbávat prevenci a péči o zdraví. Nabízíme k životnímu pojištění asistenci Diagnose.me. V rámci této služby získají klienti možnost odborné konzultace jejich nemoci se špičkovým specialistou, digitální aplikaci fungující jako osobní trenér a v určitých situacích i genetický test zdarma odhalující predispozice jedince k některým diagnózám. Samozřejmostí je pak on-line konzultace zdravotních příznaků klienta, která stanoví předběžnou diagnózu a nasměřuje pacienta ke správnému specialistovi,“ dodala Eva Svobodová.

Dle průzkumu AeskuLab navštíví svého praktika v případě problémů asi 23 % lidí. V součtu 7 % Čechů ve věku 18 až 55 let nechodí k praktikovi vůbec, větší část však ví, že na to má nárok. Až polovina obyvatel Česka v klíčovém věku navíc nechodí dostatečně často na preventivní prohlídky rakoviny. Jen 46 % lidí v klíčovém věku se v posledních 2 letech účastnilo screeningu rakoviny tlustého střeva a pouze 44 % žen v minulém roce bylo na prevenci rakoviny děložního hrdla. Zhruba polovina lidí v klíčových segmentech se tak kontrol neúčastní dostatečně pravidelně, z toho skoro čtvrtina vůbec.

 

zdraví Zdravý život seniora
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.