Podvodné e-shopy lákají na nízkou cenu, zboží po zaplacení nedodají nebo vysají vaše citlivé údaje
Ilustrační foto: Ingimage

Podvodné e-shopy lákají na nízkou cenu, zboží po zaplacení nedodají nebo vysají vaše citlivé údaje

21. 2. 2023

Nakupování na internetu je na jedné straně pohodlné, často cenově výhodnější, ale mnohdy také nebezpečné. Internetoví šmejdi se nedráhají zneužívat loga zavedených společností, zákazníky lákají na nízké ceny a pak zaplacené zbož nedodají, anebo zneužijí platební údaje.

Zloději a podvodníci své podvody neustále zdokonalují a je stále obtížnější podvodný e-shop na první pohled rozeznat. Také reklama či odkazy na tyto obchody se mimo běžné prostředí internetu objevují stále častěji i na sociálních sítích.

Varovné signály, při kterých by měl být zájemce o koupi obezřetný:

•  Příliš nízká cena zboží.
•  Možnost platby na dobírku či osobního převzetí s vysokým zpoplatněním oproti jiným způsobům doručení.
•  Možnost platby ve virtuální měně.
•  Podezřelé sídlo firmy nebo místo osobního vyzvednutí.
•  Nedávno založená doména e-shopu.
•  Minimální počet recenzí.
•  Absence reálných kontaktů.
•  Nefunkční či neodborná zákaznická linka.
•  Stylistické a gramatické chyby na stránkách.
•  Název e-shopu neodpovídá nabídce zboží.

Podvodné přitom nebývají jen e-shopy, ale podvodníci stále častěji napodobují i oficiální webové stránky, například bank nebo jiných institucí. K jejich návštěvě se vás snaží nalákat žádostí o aktualizaci údajů nebo atraktivní nabídkou zboží, fantastickou výhrou, pěkným bannerem, prostě čímkoliv, co vzbudí vaši pozornost. Pokud se na takové stránky dostanete, můžete být prostřednictvím aktivních prvků umístěných na těchto stránkách, jako jsou např. URL adresy, QR kódy, vložené soubory ke stažení, zneužiti.

„Podvodníci v tomto případě často využívají anonymní povahu internetu za účelem okradení naivních, nepozorných a nic netušících nakupujících. Pomocí nejnovějších technologií jsou schopni vytvořit falešné internetové stránky, které jsou téměř k nerozeznání od těch legitimních,“ uvedla pro Deník specialistka kybernetické bezpečnosti Českých drah Nicol Moravcová. Podle ní může být varovným znakem i to, že internetový obchod neposkytuje dostatečné informace o soukromí, podmínkách používání, řešení sporů, zpracování osobních údajů nebo nemá uvedeny kompletní kontaktní údaje.

Jak podvodné aplikace poznat a jak se jim bránit?

  1. Mějte na svých elektronických zařízeních nainstalován aktualizovaný antivirový program a spamový filtr např. Cisco Secure Client
  2. Než někam vyplníte přístupové údaje či hesla, vždy si zkontrolujte webovou adresu. Webová adresa by měla být shodná s tou, kterou instituce uvádí ve všech kontaktních informacích.
  3. Zkontrolujte si, zda e-shop či webová stránka uvádějí kontaktní údaje a v jaké formě. Pokud je na stránkách pouze kontaktní formulář, zbystřete!
  4. Zbystřete také, obsahuje-li stránka pravopisné chyby a překlepy nebo je psána špatnou češtinou.
  5. Podle zákona musí být na webových stránkách obchodu na viditelném místě umístěny obchodní podmínky. Pokud chybějí, je to další vodítko.
  6. Ušetřit chceme všichni, ale pozor na podezřele nízké ceny, jde s největší pravděpodobností o podvod.
  7. Ověřte si existenci e-shopu – např. na stránkách Justice.cz nebo u ČOI, která také provozuje databázi podvodných a rizikových e-shopů (https://www.coi.cz/pro-spotrebitele/rizikove-e-shopy/). Také si vyhledejte recenze – pokud žádné nenajdete nebo najdete pouze negativní, mějte se na pozoru.

 

Kybernetičtí zločinci se při pokusech vás okrást neustále zdokonalují. K vašim penězům se již dávno nesnaží dostat jen s pomocí e-mailů slibujících snové dědictví či falešných stránek. Jaké jsou nejčastější typy internetových obchodů? Podívejte se na Kybertest, edukativní projekt České bankovní asociace.

 

 

e-shopy internet šmejdi
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.