Začíná Grand Restaurant,
festival špičkové kuchyně

Začíná Grand Restaurant,
festival špičkové kuchyně

14. 1. 2013

Ve vybrané stovce podniků z publikace Maurerův výběr Grand Restaurant se od 15. ledna uskuteční čtvrtý ročník gastronomické akce, při níž zájemci ochutnají delikatesy za zvýhodněné ceny. Vloni, kdy se festival konal v 62 restauracích, této možnosti využilo přes 22.000 hostů. Letos se proto Grand Restaurant Festivalu účastní více restaurací a doba konání se prodlužuje až do 28. února, řekl organizátor Pavel Maurer na dnešním setkání s novináři v Praze.

Novinkou festivalu, který se koná pod heslem "Nejezte blbě!", je propagace lokálních surovin, biopotravin a ekologických farem. Prodej rezervací na degustace už byl zahájen - organizátoři evidují téměř 15.000 zájemců. Ti zasvěcení přivítají speciální balíčky či možnost přepravit se mezi restauračními podniky speciálními autobusy a vlaky včetně gastronomických výprav po Praze, kde do akce zapojí 39 podniků, loni jich bylo o deset méně.

"Z gastronomických lahůdek si mohou vybrat například filátko z krokodýla, křepelčí stehýnka na nádivce z pancetty, půlku kanadského humra na mainský způsob nebo klasické pečené selátko na šalotce a česneku s kroupovým prejtem," uvedl Maurer.

Mezi farmářskými či tradičními pokrmy jsou staročeské povidlové taštičky, roláda z romanovské ovce, grilované filety z litomyšlského pstruha, jablko v županu s vanilkovým krémem či vepřový krk sous-vide z biofarmy Sasov na černém pivu a rozmarýn. Sous-vide v překladu znamená "ve vakuu" - jde o kuchařskou metodu, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s kontrolovanou teplotou.

Grand Restaurant Festival nabídne také jídla asijské, české, francouzské, indické, indonéské, italské, japonské, řecké, staročeské, středozemní, španělské, mexické, thajské a vietnamské kuchyně. V nabídce budou i ryby, zvěřina a klasické steaky.

"Chceme umožnit komukoliv, kdo má zájem o kvalitní gastronomii, aby navštívil nejlepší a zároveň leckdy dražší podniky za symbolické ceny," dodal Maurer. Bonusy jsou spojeny s projektem Mňam Tour neboli Cestování za jídlem. Loni na podzim labužníci poprvé vyjeli do Andalusie ve Španělsku a na Loiru do Francie.

Ceny ochutnávek se pohybují od 200 do 600 korun. Bližší informace naleznou zájemci na adrese www.grandrestaurantfestival.cz.

gastronomie jídlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.