Výstava: Karkulka, tak trochu jiný příběh
Všechny fotografie: Blanka Lazarová

Výstava: Karkulka, tak trochu jiný příběh

15. 2. 2023

V Brně, na radnici MČ Komín, jsem navštívila výstavu obrazů Jany Juránkové. Tato absolventka Veterinární university Brno se věnuje umělecké tvorbě ve volném čase už od raných školních let.

Inspirací a modelkou pro tuto sérii obrazů jí byla fenka Československého vlčáka Tashi, kterou adoptovala z nevyhovujících podmínek.

Obrazy, malované akrylem na plátně, zobrazují vztah mezi divokou vlčicí a malou dívkou v červeném plášti.

Vlčice provází dívku krajinou a učí ji poznávat nejen přírodu, ale také ji učí úctě a pokoře vůči ostatním bytostem. Vidíme tu jakýsi kontrast se zlým vlkem z pohádky O červené Karkulce. My ho známe jako krvelačnou bestii, vzbuzující v nás strach. Ovšem v dobách dávno minulých byli vlci uctíváni jako posvátná zvířata, od kterých se lidé mohli učit.

Hlavní myšlenkou, kterou vlčice dívce předává je poselství, že žádný tvor není ani hodný ani zlý. Všichni jsou pro zachování rovnováhy v přírodě stejně důležití.

V současné době je toto téma velice aktuální, neboť dochází i na našem území k nárůstu vlčích populací a my bychom měli tyto přírodní zákonitosti respektovat. Myslím, že by se vám tato výstava s příběhem mohla líbit stejně, jako se líbila mně.

Článek je publikován se svolením autorky obrazů.

kultura výstavy
Hodnocení:
(5 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...