Valentýn, Santa Klaus a Děda Mráz mi nic neříkají
Ilustrační foto: Pixabay

Valentýn, Santa Klaus a Děda Mráz mi nic neříkají

18. 2. 2023

Anglosaský svět ani východ mě neuchvátil. Jsem Evropan a Čech. Mám rád Ježíška, slavím Den matek i MDŽ. Nechci tahat do života cizí svět a jeho obyčeje.

Otevřu rádio, pustím televizi, koukám do novin a všude reklama. Na věci, na služby. Ať žije sv. Valentýn. Kupujte, utrácejte. I za nesmysly. Opičte se. Mám rád svou zem, ale Ameriku a Rusko pouze respektuji. Držte se našeho Ježíška. Ten je náš. Stejný názor má žena, tchyně i maminka. Mám narozeniny dva dny před sv. Valentýnem. Raději je budu slavit se svými blízkými a kamarády. Komerce mě neuchvátila.

Jsem Američan, kdo je víc? Jsme nejlepší, berte si z nás příklad. Máme přednosti, máme ctnosti. Jaké? Egoismus. Také touhu být první a vést. Druhé místo je pro nás není. Pravidla a ohledy ke druhým na cestě k úspěchu jen zdržují. Sociální zabezpečení, dostupná lékařská péče pro všechny? Ty bláboly si nechte v Evropě. Když budeš úspěšný, tak si vše koupíš v nejlepší kvalitě.

Peníze jsou Pánbůh, stejně jako nás prezident. Všichni je, ale nemají. Tak, ať se snaží. Každý má přece možnosti. Soukromí, to je pro nás posvátné. Leze ti někdo přes plot, tak ho sejmi. Je to bez trestu. Máme na to zákon. Trest smrti? Ano. Na křeslo s ním. Může to být justiční omyl? To se může stát. Potraty? Zakázat. Jenže oni ji znásilnili. Kdyby se po nocích netoulala, tak ji nikdo neoplodní. Co ta vaše dvojí morálka? Svět není pouze pro zdravé a úspěšné.

Mám rád Evropu a solidaritu, sociální stát a smír. Nikoliv bezbřehý liberalismus, sobectví jednotlivce. Také mám raději vídeňský řízek než váš hamburger.

 

 

glosa životní postoj
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.