Monika Vojkůvka: Jóga není o výkonu ani o soutěživosti. Proto je vhodná pro každého, bez ohledu na věk
Ilustrační foto: Pixabay

Monika Vojkůvka: Jóga není o výkonu ani o soutěživosti. Proto je vhodná pro každého, bez ohledu na věk

17. 2. 2023

Jógu začala poprvé cvičit v roce 2016 v San Francisku a zcela jí propadla. Vyzkoušela si různé druhy jógy v zahraničí i v tuzemsku a nakonec si otevřela vlastní studio, v němž pořádá i kurzy pro seniorky.

"Mateřská dovolená mi poskytla čas potřebný ke studiu a absolvování lektorského kurzu jógy a přestěhování se do rodného Slavičína mi zase otevřelo možnost zřídit si vlastní jógové studio," říká v rozhovoru pro i60 cvičitelka jógy Monika Vojkůvka.

Jak jste přišla na myšlenu pořádat kurzy určené speciálně pro seniorky?
Nápad nabídky lekcí jógy pro seniory vznikl na popud poptávky starších spoluobčanů ze Slavičína a okolí na lekce jemné jógy. Tito lidé, kteří jsou a rádi by i nadále zůstali aktivní, jsou často opomíjenou skupinou, co se týká skupinových pohybových aktivit. Jelikož je často trápí různé zdravotní omezení, na lekce klasické jógy, které ve studiu volně nabízíme, si už netroufnou, a na klasičtější cvičení pro seniory, které se pak provádí již spíše na židlích a je opravdu velmi jemné, jsou ještě stále v příliš dobré fyzické kondici. Proto jsme se rozhodli vypsat kurz lekcí jógy pro (aktivní) seniory a nabídnout tak této skupině možnost seznámit se s jemnou formou jógy.
Důležitý pro mě byl ale ispolečenský aspekt jógy pro seniory. Po mnoha měsících lockdownu v roce 2020-2021, během kterého se spousta starších osob často zcela izolovala od svých přátel a rodiny, jim účast v kurzu nabídla možnost se opět pravidelně setkávat se svými vrstevníky, obnovit stará přátelství, i navázat nová. Cílem senior jógy pro mě bylo propojit skupinu podobně smýšlejících spoluobčanů a dát jim možnost se pravidelně setkávat při příjemné pohybové aktivitě. Jsem velmi ráda, že se ve Slavičíně senior jóga těší takové oblibě!

Čím se seniorská jóga liší od té standardní, dá-li se to tak říci?
Senior jóga je šetrná k pohybovému aparátu, využívá vhodné jógové a zdravotní cviky a dechové a relaxační techniky. Cvičíme v klidném tempu především cviky pro rozvolnění kloubů, aniž bychom je zatěžovali, a na protažení a jemné posílení svalstva. Klademe důraz na správné dýchání, kterému je věnována velká pozornost, a také na to, aby každý cvičil dle svých možností. Jóga není o výkonu ani o soutěživosti. Je vhodná pro každého bez ohledu na věk, pohlaví nebo fyzickou zdatnost a určitě bych ji doporučila každému, kdo i ve vyšším věku chce zůstat aktivní. Stejně jako ostatní lekce jógy, i jóga pro seniory je zakončena uvolňující relaxací, která je oblíbenou součástí jógy.

Vím, že v blízké budoucnosti plánujete i on-line kurzy, bude možné o nich informovat i na webu i60? Jistě je mezi našimi čtenářkami a snad i čtenáři řada těch, co si rádi "potrápí" tělo vhodným cvičením...
Již nějakou dobu nabízíme lekce jógy online na platformě www.patreon.com/holkywzenu, na které mají naši ‘Patroni’ přístup k 40 jógovým videím různé délky, zaměření i náročnosti za 199,- kč měsíčně. Během následujících týdnů budou přibývat i navazující kurzy pro začátečníky a samostatný balíček lekcí gravid jógy pro nastávající maminky, které si může každý zajógovat v pohodlí svého domova v čase, který vyhovuje jemu.

Který cvik je mezi vašimi cvičenkami nejoblíbenější?
Jedna z nejoblíbenějších ásán, neboli jógových pozic, je určitě Savasana, ve které setrváváme během záverečné relaxace. Často a ráda v ní pracuji s cíleným uvolňováním konkrétních částí těla, a s vizualizací, při níchž účastnice beru na nejrůznější zajímavá místa, bez toho, aniž by musely opustit své podložky.

Na závěr našeho rozhovoru dovolte vlastní zkušenost. Zdravotní problémy mě před časem dovedly až k vyšetření na magnetické rezonanci. Kdo absolvoval, ví, o čem to je. Jako klaustrofobik jsem zasouvání do tunelu vnímala velmi těžce. A když se ozvaly rázy a různé další zvuky, musela jsem se moc držet, abych neutekla. Doporučované počítání ani zpívání oblíbených písní nezabíralo. A v tom mi na mysl přišla vzpomínka na Niku a Savasanu. A tak jsem se naladila na její hlas a přesunula na prosluněnou pláž a vyšetření, které dopadlo dobře, jsem  zvládla.

Držte nám, slavičínským seniorkám, palce, aby se podařilo najít nový vhodný prostor na cvičení. Ony nájmu letí vzhůru bohužel i u nás na východě republiky. A pravidelné cvičení a setkávání s Nikou a jógou by nám moc chybělo.

 

Alena Kučerová

 

 

cvičení zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.