Snění jako náhražka
Ilustrační foto: Pixabay

Snění jako náhražka

22. 2. 2023

Vzpomínám si, že má babička měla nad postelí na poličce vzorně srovnaných přes padesát malých knížek v červené barvě. Ano, byla to edice „Červená knihovna“. 

Každý večer po namáhavé práci v nemocnici, kde pomáhala dětem na svět, sáhla nahoru a některou z nich vytáhla. Ocitla se v jiném světě. Ve světě lásky a příběhů, které mají dobrý konec. Myslím si, že o takovém světě snila. Měla těžký život a děda ji zlobil. Končil jsem ve škole právě 1.stupeň a v hlavě mi znělo: „Co ta má milovaná bytost před spaním čte“? V nestřeženém okamžiku jsem jednu z nich z poličky vylovil. Otevřu ji a příběh mi nic neříká. „Jak může něco takového číst“? Až v pozdějším věku mi to došlo. Ženy, které jsou v životě nešťastné, utíkají sněním do výše uvedených příběhů, kde je plno lásky, méně starostí a vše má happy end.

Další věc, která mě zaujala, je obsah ženských časopisů nebo televizních nekonečných seriálů. Žena si kupuje časopisy a jiné dostává přečtené od tchyně. Já potom v tom listuji a divím se. Dívám se na to totiž z pohledu muže. Jsou především o celebritách, jejich skandálech, rozvodech, koho opustily a jakého fešáka mají nového. Nevím, co z toho mají? Možná si představují, že by byly v jejich rolích? Nevím. Já bych jejich bouřlivý život nechtěl žít. Patří mě a bude to podle mých not! Samozřejmě je tam i móda, kosmetika další pro ženy užitečné rady.

Myslím si, že sledovat seriály je podle mě utrpení a ztráta času. Já sice mám velkou obrazovku v obývacím pokoji, kde se dívám na poučné a hodnotné pořady, přiznám se, že moc jich není. Také na sport a soutěže, přírodu a vztahy. Někdy se stane, že jsem unavený a odeberu se do ložnice, kde má manželka puštěnou televizi a dívá se na komerční seriály prokládané z polovice reklamou. Ať žije byznys, který mě obtěžuje, ale nezviklá. Já si potom omotám kolem hlavy polštář, abych to neslyšel. Nekritizuji to. Každý má právo při nich relaxovat. Jen vyjadřuji své pocity nebo možná i jiných mužů.

Naopak v oněch časopisech a jiných knihách si vážím toho skutečného, pozitivního nebo příkladného. Jsou to zejména pravdivé příběhy čtenářek, ve kterých je hodně lidskosti, soucitu a lásky, poté si uvědomím, jak je život krásný. Nejsou jen strasti a bolesti, ale také radosti a sranda. Proto podle mě, stojí za to žít.

glosa Můj příběh životní styl
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.