Klenot české dramatiky slaví svůj návrat do historické budovy Národního divadla
David Matásek a Ondřej Pavelka v hlavnch rolíích hry Naši furianti. FOTO: Martin Špelda

Klenot české dramatiky slaví svůj návrat do historické budovy Národního divadla

2. 3. 2023

Na prkna Národního divadla se po letech vrací česká klasika - Stroupežnického Naši furianti. Premiéry inscenace, v níž hrají například David Matásek, Martina Preissová, František Němec či Ondřej Pavelka, proběhnou 2. a 3. března.

V roce 1887 nazval Ladislav Stroupežnický, zarputilý ctižádostivý dramaturg a především vynikající pozorovatel koloritu české vesnice, své dílo „komedií ze současnosti“. Premiéra proběhla tehdy vskutku bouřlivě, vyvolala mnoho sporů, dráždila nekompromisním pohledem, ale ohromovala také silou a pravdivostí, se kterou na jeviště poprvé vstoupil skutečný, neidealizovaný život českého venkova. Stroupežnického text si získal nesmrtelnost a furiantství se stalo jedním ze symbolů naší národní identity.

Na jevišti Národního divadla mají Naši furianti dlouhou inscenační tradici, včetně legendární inscenace Miroslava Macháčka z roku 1979, nebo zatím posledního nastudování J. A. Pitínského (2004). Po více než sto pětatřiceti letech od vzniku hry se režie zhostí Martin Františák, jehož kontinuální práce s rurálními tématy dokazuje jeho pozici silného tvůrce poetických folklorních obrazů i satirického kritika reality české vesnice.

„Další generace herců a inscenátorů přichází s novou verzí jedné z nejlepších a nejhranějších českých divadelních her Naši furianti. Její trvalá popularita u diváků získává další aktuálnost tím, jaké zkušenosti máme jako společnost se svobodnými volbami, včetně těch posledních," uvedl k nově nastudované inscenaci generální ředitel Národního divadla Jan Burian.

Podle dramaturgyně Jany Sloukové jsou Naši furianti skvěle vystavěnou hrou, která nabízí nemilosrdný pohled na malost egoismu, zbabělosti a tvrdohlavosti, stejně jako na těžce vydobytou čest, pravdu a spravedlnost. „Stroupežnický byl skvělý pozorovatel a dokázal s humorem i krutou ironií poukázat na furianství ukryté v každém z nás, ale i na věčnou touhu člověka po uznání a důstojnosti. Jsem velmi ráda, že se této hry chopil právě Martin Františák, který se kontinuálně věnuje vesnickému dramatu jako režisér i dramatik a jeho symbolický jazyk a jevištní poetika se s Ladislavem Stroupežnickým skvěle potkává," okomentovala nově nastudovanou inscenaci Jana Slouková.

 

1677055679-nasi-furianti_foto-martin-spelda-5 conv.jpeg

1677055719-nasi-furianti_foto-martin-spelda-10 conv.jpeg

 

O hře Naši furianti

V Honicích se odehrává volba ponocného, osoby, která ručí za bezpečí vesnice. Obecní zastupitelé ovšem nemají vůbec jednoduchý úkol, proti sobě stojí dva silní kandidáti, vysloužilý voják Valentin Bláha a krejčí František Fiala. Starosta Filip Dubský i první rada Jakub Bušek navíc tvrdě trvají na svém a nechtějí za žádných okolností druhému ustoupit, celou situaci ještě zamotá anonymní výhružný paličský list. Nejen mezi příslušníky „vejboru“ se nám tak rozkrývá celá paleta lidské typologie – „ti důležití“, jejich manželky, pamětníci starých časů, mladí milenci, vyvrhelové, paličatí zabedněnci, tvrdošíjní pravdaři i nadšení důvěřivci. Všichni žijí své malé životy, velké sny, touží, bojují, hádají se a nad jejich střechami se přitom vznáší hrozba červeného kohouta… Ano, Naši furianti stále zůstávají velkou českou hrou, hrou o nás samotných napříč generacemi a věky, hrou, ve které se boj o místo ponocného stává obrovským zápasem o pravdu a o čest. 

Herecké obsazení

Filipa Dubského, sedláka a starostu obce honické, hraje David Matásek, jeho ženu Marii Dubskou Martina Preissová. Filipova otce ztvárnil František Němec. V roli sedláka a prvního radního v Honicích diváci uvidí Ondřeje Pavelku, do role jeho ženy Františky obsadil režisér Martin Františák Taťjanu Medveckou. V dalších rolích pak diváci uvidí mimo jiné Marii Poulovou, Šimona Krupu, Igora Orozoviče, Magdalénu Borovou, Filipa Kaňkovského, Vladimíra Beneše a další herce. 

Více informací včetně termínů představení a rezervace vstupenek najdete na tomto místě.

kultura Národní divadlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%