Prodej uhlí ze severních Čech
FOTO: Shutterstock

Prodej uhlí ze severních Čech

28. 2. 2023

Po dlouhých letech zažívá prodej uhlí nárůst. I na našem území máme bohaté zdroje, proto je cena uhlí relativně přívětivá. Nejoblíbenějším pevným palivem pro domácnosti je hnědé uhlí. Jak vzniklo? A které hnědé uhlí je na topení to nejlepší? Dozvíte se v článku.

Co je to uhlí?

Uhlí je hořlavá hornina, která se skládá převážně z uhlíku, vody a sirných sloučenin. Vzniklo z rostlinné a dřevité hmoty, která se při dávných povodních nahromadila v bažinách u velkých jezer. Následovalo překrytí pískem a jílem. Při zvýšeném tlaku a teplotě po dlouhou dobu došlo ke zuhelnatění původní flóry. V případě hnědého uhlí z mostecké pánve trvala tato změna 21 milionů let.

Severočeské hnědé uhlí

Hnědé uhlí se získává povrchovou těžbou v podhůří Krušných hor. Je méně výhřevné než černé uhlí, obsahuje 70 až 75 % uhlíku. Hnědé uhlí má vyšší objem těkavých složek a výhřevnost je 18 až 20 MJ/kg. Cenově vychází levněji než černé. Setkáte se s názvy mostecké a bílinské nebo jinak pojmenované ledvické uhlí. Prodej obou variant je přibližně stejný, i když se v nich najdou rozdíly.

 Obrázek1.jpg

Zdroj: Freepik

Které uhlí je nejlepší?

Často se vedou debaty o tom, které hnědé uhlí je kvalitnější. Surovina z blízkých velkolomů se od sebe liší výhřevností a popelnatostí. Proto vždy uhlí vybírejte s ohledem na váš kotel. Produkce tepla při spalování souvisí s obsahem uhlíku. Na něj je bohatší mostecké uhlí, ale zůstává z něj více popela. Bílinské neboli ledvické uhlí má méně hořlavé složky a více je zastoupena voda. Tím má i nižší popelnatost. Z hlediska výhřevnosti tedy vyhrává surovina z Mostu, ale musíte častěji vynášet popelník.

Pytlované uhlí pro váš komfort

Aktivní prodej uhlí funguje dvěma způsoby. První variantou je rozvoz sypaného uhlí na korbě auta a druhým způsobem je doručení pytlované uhlí na paletě. To sypané vyjde levněji, ale nevyhnete se dlouhé fyzické práci. Uskladnění sypaného uhlí vás bude stát spoustu času i energie. Oproti tomu je cena pytlovaného uhlí trochu zvýšená, ale zaplacená částka obsahuje ušetřený čas a námahu. Navíc se vyhnete úklidu spousty prachu, protože vše je uzavřené v plastovém pytli. V něm se může vlivem prudkých změn teplot objevit kondenzovaná voda. Proto si několik pytlů uhlí doneste ke kotli předem, otevřete a nechte vodu odpařit.

Kde mají v prodeji uhlí?

Potřebujete si koupit uhlí na aktuální topnou sezónu? E-shop Optimtop.cz nabízí všechny dostupné frakce hnědého a černého uhlí. Ořech 1 a 2, hrášek i kostku zakoupíte pytlované po 25 kg a uložené na paletách. Potřebujete se před nákupem poradit? Na infolince vám jsou k dispozici ochotní odborníci. Doprava je po celé České republice zdarma.

 

bydlení vytápění
Hodnocení:
(6 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.