Íčkařské májové setkání v Srbsku
FOTO: Hotel Elma

Íčkařské májové setkání v Srbsku

8. 3. 2023

Nejen na internetu, ale i v "terénu" jsou čtenáři portálu i60 aktivní. A tak tady máme další setkání našich příznivců (10. - 13. května), tentokrát v Srbsku. Nejedná se o zemi bývalé Jugoslávie, ale o obec v Česku na břehu řeky Berounky a na železniční trati mezi Prahou a Berounem.

Právě dobré vlakové spojeníí bylo hlavním kritériem výběru místa pro naše další společné setkání. Z pražského hlavního nádraží trvá cesta něco málo přes půl hodiny. Ze stanice Srbsko je to do hotelu Elma přes most zhruba 200 metrů. Pro Srbsko jsme se rozhodli také proto, že jde o hezké místo v Českém krasu, odkud se dá jít či jet na řadu zajímavých přírodních či historických památek.

Jak se přihlásit a jaké jsou ceny?

Po domluvě se zástupci hotelu jsme se rozhodli pro individuální přihlašování, to znamená, že každý jednotlivec, dvojice či více účastníků si objedná ubytování přímo v hotelu Elma, a to nejlépe mailem na adrese: recepce@hotelelma.cz, případně telefonicky na číslech 311 623 316 nebo 777 969 100. Počítáme s termínem 10. - 13. května 2023, tedy na tři noci od středy do soboty. Pokud někdo zvažuje jet na kratší dobu, je to samozřejmě možné. Hotel nabízí jedno, dvou, tří i čtyřlůžkové pokoje, přičemž ceny jsou tyto:

- jednolůžkový pokoj se snídaní 1050 Kč/osobu a den
- dvoulůžkový pokoj se snídaní 950 Kč/osobu a den (při pobytu 30 a více osob cena 900 Kč/osobu a den)
- třílůžkový/čtyřlůžkový pokoj se snídaní 900,-Kč/osobu a den (při pobytu nad 30 osob cena 800 Kč/osobu a den)

Ceny již zahrnují malou slevu pro naši skupinu, tedy každopádně při rezervaci hlaste, že jste z portálu i60! Platí se na místě v recepci hotelu.

Polopenze:
150,- Kč/os. hlavní chod
200,- Kč/os. (polévka, hl.chod)

Jaký bude program?

Ten ještě ladíme, ale předběžně se dá počítat zhruba s těmito aktivitami.

Středa

Příjezd vlaky či auty (parkování u hotelu) v průběhu celého dne. Účastníci, kteří dorazí např. již v dopoledních hodinách, mají možnost individuální procházky podél Berounky a přilehlých pískovcových skal (je možné sledovat horolezce při výstupech či pádech...), případně vyrazit na nenáročný výlet k Bubovickým vodopádům (2,6 km tam a stejně zpět). V podvečerních hodinách pak na všechny čeká společné přivítání a pohoštění v naši, tedy redakční, režii.

4bc2b0b3-074b-421d-895f-954620f02409 conv.jpeg
                                                                                               Bubovické vodopády. FOTO: Kudyznudy.cz

Čtvrtek

Po snídani pěší túra na Tetín (4 km), místo spojené s pobytem Krokovy dcery Tety a také sídlem kněžny sv. Ludmily, která zde byla 15. září roku 921 zavražděna (nebojte se, vrah byl již dopaden a potrestán). Odtud je také nádherný výhled na meandry řeky Berounky. Po obědě odjezd do Koněpruských jeskyň. Ti, co nemají rádi temno a stísněné prostory, mohou pokračovat v poklidu pěšky do Berouna (3,5 km) s krásným náměstím, ale i medvědy (z večerníčku režiséra Chaloupky).

dd64a487-63d8-48c9-bb4f-5f965f7b2de2 conv.jpeg
                                                                                               Svatý Jan pod Skalou. FOTO: Kudyznudy.cz

Pátek

Po snídani odjezd do obce Sv. Jan Pod Skalou, která je vskutku bohatá na historii. Z wikipedie vybírám: Kostel Narození svatého Jana Křtitele s jeskyní svatého Ivana je raně barokní stavba z let 1657–1661 postavená podle plánů Carla Luraga. Uprostřed kostela stojí náhrobek svatého Ivana, ve kterém je umístěna schránka se světcovými ostatky. Kostel je propojen se starým skalním kostelem – jeskyní svatého Ivana. V části skalního kostela je zachována přirozená travertinová jeskyně, zdobená původní krápníkovou výzdobou. Hned vedle kostela, pod oknem Ivanovy jeskyně vyvěrá silný pramen léčivé vody - Pramen svatého Ivana.

Až se napijeme léčivého pramene, vydáme se do trošku prudšího kopce, na Svatojánskou skalní stěnu, která se v nejvyšším místě vypíná do výšky 150 metrů nad klášter a dominuje tak celému okolí. A ti nejsilnější mohou jít ještě dál a dojít až k Hornickému skanzenu Solvayovy lomy s důlní dráhou (stojí to za to).

Předpokládáme, že se v průběhu dne rozdělíme na skupiny, ta slabší může strávit více času buď přímo v obci, kde je možné navštvit dále historický hřbitov či hospodu, případně se vydat pěknou procházkou přes obec Hostim zpět do hotelu.

Sobota

Rozloučení, odjezd či individuální program.

Program budeme ještě do zahájení akce doplňovat či upřesňovat. Každopádně, už teď se na vás těšíme, protože: Tahle země není jenom pro mladý!

 

 

 

 

čtenáři i60.cz
Hodnocení:
(4.9 b. / 36 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.