Střípky z Brna: Výstava Dušana Chaloupky
Všechny fotografie: Blanka Lazarová

Střípky z Brna: Výstava Dušana Chaloupky

11. 3. 2023

Ráda bych vás pozvala na výstavu obrazů pana Dušana Chaloupky, která je v Brně, na radnici MČ Komín. Bude trvat do 15.5.2023.

Pan Chaloupka je členem Spolku přátel naivního a amatérského umění a uměleckého sdružení Parnas Brno. Získal řadu národních i mezinárodních ocenění. Jeho obrazy navozují dobrou náladu, skrývají něco jako tajemné poselství a mají nejenom ducha, ale také duši. Teprve až obraz splní jeho kritéria, tak jej signuje jako DuCh.

Mnoho jeho námětů je spojeno s místy, která velmi důvěrně zná, a to s jeho rodištěm Boskovicemi a bydlištěm v Brně – Komíně.

Líbí se mi jeho motto :

„Svět bez umění by byl jako oceán bez ryb. Svět se potýká s mnoha problémy. Naivní umění se i na tento svět dívá naivně a chce a dělá jej lepším s nadějí a optimismem.“

Ústřední obraz této výstavy nám připomíná 700. výročí od položení základního kamene komínského kostela. A k tomu se váže také tato legenda :

Královna Eliška Rejčka pobývala na hradě Špilberk a chtěla odkázat Brnu nějakou památku. Jako nejlepší se jí zdálo, postavit nový klášter a kostel. Dlouho přemýšlela, kde obě stavby postavit. Podle pověsti se rozhodla v roce 1323, že vše svěří náhodě. Nechala si ušít tři praporky a jednoho pěkného dne se svým doprovodem vystoupila na Hladovou věž na Špilberku. Všichni Brňané se dívali, kam praporky poletí. První spadl hned pod hradem, na Starém Brně, kde Eliška založila klášter, věnovaný cisterciáckému řádu. Druhý praporek se nenašel. A třetí praporek doletěl do Komína. Tam královna položila základní kámen novému kostelu sv. Vavřince.

 

Článek je publikován se svolením autora obrazů.

kultura výstavy
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...