Vypořádat se ve zdraví s mrazy
pomáhají teplé jídlo a nápoje

Vypořádat se ve zdraví s mrazy
pomáhají teplé jídlo a nápoje

23. 1. 2013

Přežít ve zdraví současné mrazivé počasí pomáhá lidem správná životospráva. Podle propagátorky čínské medicíny Lenky Romanové by nápoje a jídlo měly být vždy v souladu s ročním obdobím. V chladných dnech je proto lépe jíst jídlo, které zahřeje, v létě naopak. Horké nápoje a polévky doplní v zimě tělu energii na to, aby si udrželo přirozenou teplotu. Zároveň je pro zdraví důležité také umět odpočívat. Zejména starší lidé by tyto zásady měli dodržovat. 

„V zimním období, kdy je vnější prostředí o dost chladnější než naše vnitřní, spotřebujeme velké množství energie na to, abychom si přirozenou teplotu udrželi. Teplé tekutiny pomáhají tělu doplnit energii, kterou by jinak muselo vyrábět samo,“ vysvětlila Romanová.

Pokud člověk v chladných měsících roku konzumuje studená, chlazená či mražená jídla a pije studené nápoje, zbytečně podle ní zatěžuje tělo náročným procesem trávení. Naopak - čím více se jídlo blíží teplotě 38 stupňů Celsia, tím snadněji je pro tělo stravitelné.

„Studená strava v zimě odebírá tělu životní energii, víc se jí spotřebovává na trávení. Když člověk jí v souladu s roční dobou, trávení se tolik nezatěžuje a životní energie se zbytečně nespotřebovává. Tělo je ve správné rovnováze a je schopné udržovat si vnitřní prostředí včetně termoregulace na vyrovnané úrovni, i když se vnější podmínky mění,“ podotkla Romanová.

Podle socioložky Jany Duffkové by také lidé měli naslouchat potřebám svého těla - a to nejen co se stravy týká, ale i z hlediska výkonu. Tělo potřebuje aktivní odpočinek a dokonce i jakési "nicnedělání", kdy se hlava i tělo zcela oprostí od výkonů.

„Jednorázový očistný pobyt v buddhistickém klášteře úlevu od hektické honby za výkony nepřinese, lepší jsou malé pauzy na lehké protažení těla i pročištění hlavy, zařazené během každého pracovního dne. Rovněž pravidelné procházky několikrát do týdne a klidný víkend s blízkými lidmi,“ shrnula rady Duffková.

mrazy životospráva
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...