Jarní vzpruha
Všechny fotografie: Naděžda Špásová

Jarní vzpruha

20. 3. 2023

Je pátek 17.3.23 , venku je po delší době celkem hezky a co mě bezpečně zvedne z křesla je modrá obloha a slunce. Otázka zněla kam vyjet, aby to nebylo moc daleko. Chtěla jsem někam k vodě a tak to vyhrály rybníky u Chlumce. Už jsem sice o nich psala, ale příroda se mění, předtím to bylo na podzim, tentokrát je to na jaře. Při té příležitosti jsem si řekla, že jako třešničku na dortu nafotím památníky, které jsou kolem silnice.

Oblast kolem Chlumce je dějištěm významných bitev. Když vynecháme bitvy za vlády Přemyslovců, tažení vojsk v 17. století za 30 leté války, v 18. století napoleonské války v r. 1813, prusko-rakouské střety v r. 1866 a  poslední  1. a 2. svět. válka, které byly naštěstí poslední. Nejvýznamnější bitva se odehrála v r. 1813 s napoleonskou armádou. Napoleon sám se tohoto tažení neúčastnil. Informace jsou dostupné na netu.

Kromě památníků jsme poprvé navštívili další zatopený důl kolem Ústí n. L. a to je Oprám u obce Varvažov. Nikdy jsme tam nebyli, nerada se koupu v zatopených dolech. I když dříve jsme jezdili k chlumeckému rybníku, který je také zatopeným dolem a Milada je to samé. Tam  jezdíme relaxovat v přírodě v podobě procházek, koupali jsme se tam jen jednou. Odpoledne se opravdu vydařilo, Oprám určitě navštívíme až bude vše zelené a rozkvetlé. Ten bohužel díky suchému počasí vysychá, takže se tu daří sinicím. Příroda kolem je ale moc pěkná. Bližší informace o Oprámu jsou dostupné na netu.

Zvu vás na fotoprocházku přírodou kolem našeho města. Myslím, že je stále co objevovat, nebojte se toho a užívejte si krásu naší malé vlasti, je tu toho k vidění ještě opravdu hodně.

 

 

 

cestování fotografování příroda
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.