Nejstarší studenti v Česku?
Je jim i přes devadesát let

Nejstarší studenti v Česku?
Je jim i přes devadesát let

17. 1. 2013

Pražské Centrum celoživotního vzdělávání (CCV), které nabízí seniorům přednášky, kurzy či zahraniční cesty, uspořádalo oslavu na počest svých sedmi nejstarších studentek a jednoho studenta. Ve svých dokladech mají roky narození 1919 až 1923 a podle šéfky centra Dany Steinové představují prototyp úspěšného stárnutí. Ke studiu se pro zimní semestr zapsalo kolem 3000 seniorek a seniorů.

„Studenti v centru našli nejen nový životní program, ale mají se na co těšit. Pořád plánují. Tím se odlišují od ostatních seniorů. Nestěžují si. Nemají čas obléhat lékařské ordinace. Pořád se něco děje a mají napilno. Nemají čas pozorovat, kde je co píchá,“ řekla Steinová. Podle ní není nejdůležitější to, co se účastníci na přednáškách naučí. Podstatné je hlavně to, že nejsou v izolaci a navážou nové kontakty.

Vzdělávání, cestování, jóga…

Centrum vzniklo v roce 2005. Sdružilo se do něj několik přípravných oborů pro univerzitu třetího věku. Podle Steinové v nabídce nejsou jen přednášky, ale i aktivizační program. Mnozí studenti pak jako dobrovolníci sami vedou své kolegy v jazykových kurzech či v kurzech malování, tance nebo jógy. Seniorky a senioři jezdívají i na výměnné pobyty do ciziny. Podívali se tak za svými vrstevníky do USA, Austrálie, Jihoafrické republiky, Španělska či Číny.

„Když jsem zjistila, co se tu podniká, byla to veliká příležitost. Na vysokou školu jsem v mládí neměla naději. Můj muž byl naopak velice vzdělaný, takže jsem měla takový trochu mindrák,“ popisuje Milada Kasalická. S ročníkem narození 1923 patří dnes k těm mladším oslavencům. Ke studiu se přihlásila už koncem osmdesátých let. Zúčastnila se také první cesty do Ameriky. Protože žije na venkově, vybrala si studium zemědělství. Rodina prý její vzdělávání bere a je na ni "skoro pyšná".

Ke studiu se před lety přihlásila i spolužačka paní Milady z rakovnického gymnázia Jaroslava Bartošová. „Já jsem maturovala 27. června 1942, když byl atentát na Heydricha. To všechno poznamenalo náš další život. Abychom začaly vysokou školu, tak to v té době nebylo vůbec možné. Tady jsme mohly skutečně poznávat další oblasti a mohly jsme si to svoje studium doplňovat,“ vypráví devadesátiletá studentka. Oceňuje, že v centru přednášejí profesoři z vysokých škol.

Výměnné zahraniční pobyty

Kromě studia si chválí i výměnné pobyty do ciziny. Cizinci vždy nejdřív zavítají do Česka, kde se o ně čeští senioři vzorně starají, ukazují jim památky a navštíví s nimi třeba i primátora. Hosté se pak nechtějí nechat zahanbit.

Centrum nabízí pro letní semestr deset oborů. Studium vyjde na 300 korun. Zápis se koná vždy v úterý a ve středu od 8:00 do 16:00 v kanceláři CCV v budově ORCO v Bubenské 1. Od února se budou přednášky konat v kulturním domě Ládví v Praze 8. Bližší informace jsou na adrese www.aktivnistari.eu.

aktivní senioři studium
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.