Obrázky z cest: Mandloňové sady v Hustopečích u Brna
Všechny fotografie: Blanka Lazarová

Obrázky z cest: Mandloňové sady v Hustopečích u Brna

3. 4. 2023

Mandloňové sady jsou nejen česká, ale i středoevropská rarita. Město Hustopeče se stará o dva mandloňové sady. V současnosti je to asi 1 300 různě starých stromů na 6 hektarech. Daří se jim tu proto, že je zde písčitá a vápenitá půda, teplo a méně srážek.

Historie sadů ovšem spadá už do 17. století. V 60. letech minulého stol. zde rostlo kolem 50 000 mandloní na 185 hektarech. Po revoluci nastal velký útlum a kromě jiného, mandloně ustoupily meruňkám.

Mandloně kvetou v období od poloviny března do poloviny dubna v závislosti na počasí. Mandlovník začíná rodit v 5.–7. roce od výsadby. Sklízí se od srpna do října, podle počasí. Průměrná sklizeň z jednoho stromu 7-10 let starého je 2,5 kg pecek. Ze stromu 16-20 let starého už je to 30 kg. Z toho jádro tvoří asi 86 % hmotnosti pecky.

Poslední březnový víkend tu bývá velké množství návštěvníků, neboť se konají Slavnosti mandloní a vína. Pokud chcete výlet spojit s turistikou, vede tudy Naučná stezka, dlouhá 9 km nebo pro méně zdatné zkrácená verze na 5 km.

Na Hustopečském starém vrchu, v sadu, stojí od roku 2012 rozhledna. Je vysoká 17,4 m a vyhlídka je ve výšce 12,6 m. Konstrukce je z modřínového dřeva, podlahy z dubu a zbytek ze dřeva smrkového.

Krásné výhledy od jihozápadu nám nabízejí Pavlovské vrchy s Děvínem, vysokým 550 m n.m. a vpravo od něj Děvičky se zříceninou hradu ze 13. stol. Pod Pálavskými vrchy jsou krásně vidět Novomlýnské nádrže, známé také pod názvem Mušovská jezera.

Pálava je od roku 1986 biosferickou rezervací UNESCO.

A na závěr návštěvy mandloňových sadů bych vám doporučila navštívit Mandlárnu v Hustopečích a ochutnat specialitu - Hustopečskou mandlovku nebo mandlovou kávu. Je to příjemná tečka za krásně prožitým dnem.

 

 

Hodnocení:
(4.9 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.