Kulaté jubileum obdivovaného 
i vysmívaného Stanislavského

Kulaté jubileum obdivovaného
i vysmívaného Stanislavského

17. 1. 2013

V divadelním světě se proslavil pod pseudonymem Stanislavskij, ale před 150 lety, 17. ledna 1863, se narodil jako Konstantin Sergejevič Alexejev. Z jeho známé – a mnohokrát parodované – metody herecké práce čerpají divadelníci dodnes. Základem Stanislavského systému je vnitřní prožitek herce. Umělec by měl analyzovat motivaci svého hrdiny a být tak schopen se do něj plně ponořit.

Stanislavskij nepomíjel ani vnější stránku herectví a zastával názor, že každý má určité vlohy, které jsou dané přírodou. Ty musí herec opečovávat a rozvíjet k dokonalosti, což ale vyžaduje systematické sebezdokonalování.

Konstantin Stanislavskij, který vystudoval Lazarevský institut východních jazyků a ovládal řadu světových jazyků, ale nebyl jen teoretikem. Už jako pětadvacetiletý založil společnost, která inscenovala divadelní hry, v nichž sám prokázal herecký talent. Koncem 19. století založil s Vladimirem Němirovičem-Dančenkem Moskevské umělecké divadlo, přímého předchůdce současné scény MCHAT. Právě pro ně a přímo pro režiséra Stanislavského napsal Anton Pavlovič Čechov své Tři sestry, které měly premiéru v lednu 1901. Někteří historikové ovšem připomínají, že Čechov nebyl se Stanislavského interpretací svých her příliš spokojen. Na druhou stranu se spisovatelův synovec Michail Čechov po emigraci do USA zasloužil o to, že Stanislavského metoda prorazila i v Americe.

Konstantin Stanislavskij, který  pocházel ze zámožné moskevské rodiny, přečkal i se svým divadlem nástup bolševiků. Říjnová revoluce z roku 1917 ale výrazně poznamenala jeho majetkové poměry. Velký divadleník zemřel v srpnu 1938.

divadlo výročí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%