Mrtvice patří k nejčastějším příčinám úmrtí. Přesto o ní stále koluje řada mýtů
Ilustrační foto: Pixabay

Mrtvice patří k nejčastějším příčinám úmrtí. Přesto o ní stále koluje řada mýtů

11. 4. 2023

K cévní mozkové příhodě dochází, když se přívod krve do určité části mozku náhle zastaví nebo sníží. Pokud kterákoli část těla – včetně mozku – zůstane bez zdroje čerstvé krve a kyslíku, její buňky jsou ohroženy poškozením či dokonce smrtí. 

Cévní onemocnění mozku patří dlouhodobě mezi nejčastější příčiny úmrtí v České republice. Přesto lidé příznaky mrtvice podceňují a navíc kolem této nemoci koluje celá řada mýtů.

Plete se vám mrtvice s infarktem, nebo si myslíte, že obojí způsobují problémy se srdcem? Co je třeba vědět o příznacích mrtvice a na co třeba vůbec nespoléhat? Mnohá nedorozumění nám mohou dokonce ublížit, proto je důležité si je připomínat. Zde je 5 mýtů, o kterých jste možná ještě neslyšeli.

Mýtus č.1: Mrtvice je problém srdce

Ačkoli riziko mrtvice je spojeno s kardiovaskulárními rizikovými faktory, mrtvice se dějí v mozku, nikoli v srdci. Při cévní mozkové příhodě je narušen průtok krve mozkem. Důvodem je ucpání mozkové cévy krevní sraženinou, nebo její prasknutí s krvácením do mozku.

Mýtus č.2: Cévní mozkové příhodě nelze zabránit

Existuje celá řada rizikových faktorů, kterými jsou nezdravý životní styl, kam patří kouření, užívání kokainu a jiných zakázaných látek a alkoholu, nezdravá strava, nedostatek pohybové aktivity, stresový způsob života. Tyto faktory máme ve svých rukou. Dále je to hypertenze, vysoký cholesterol, cukrovka, srdeční potíže a další viz labtestsonline.cz

Mnoho z těchto rizikových faktorů může být modifikováno životním stylem. Pravidelné cvičení a zdravá výživa mohou snížit rizikové faktory, jako je hypertenze, vysoký cholesterol, obezita a cukrovka.

Mýtus č.3: Příznaky mrtvice jsou těžko rozpoznatelné

Právě schopnost včas rozpoznat varovné příznaky mozkové příhody a rychle reagovat pak činí zásadní rozdíl mezi následným uzdravením a mnohdy nevratným postižením. Mezi pět nejčastějších příznaků mozkové příhody a ischemické ataky patří:

  • náhlé znecitlivění, pocity slabosti, ochrnutí tváře, paže nebo dolní končetiny – zpravidla na jedné straně těla,
  • náhlá ztráta řeči či potíže s mluvením nebo porozuměním řeči,
  • náhlá závrať, ztráta rovnováhy a koordinace, potíže s chůzí,
  • náhle rozostřené vidění nebo potíže se zrakem na jednom či obou očích,
  • silná bolest hlavy bez zřejmé příčiny.


Mýtus č.4: Všechny mrtvice mají příznaky
Ne všechny mrtvice mají příznaky a některé výzkumy naznačují, že mrtvice bez příznaků jsou mnohem častější než ty s příznaky. Tyto takzvané tiché mrtvice se mnohdy objeví náhodou při vyšetření magnetickou rezonancí pro symptomy, jako jsou bolesti hlavy, kognitivní problémy a závratě. Na snímcích MRI jsou to bílé skvrny ze zjizvené tkáně po ucpání nebo prasknutí krevní cévy. Měly by být léčeny podobně jako mrtvice s příznaky. Pacienti jsou vystaveni riziku kognitivních problémů nebo demence.

Mýtus č.5: Akutní mozkovou příhodu nelze léčit

Existuje nesprávné přesvědčení, že mrtvice jsou nevratné a nelze je léčit. Co nejrychlejší nitrožilní podání léku proti srážení, minimálně invazivní mechanická trombektomie pro odstranění sraženiny nebo chirurgický zákrok může zvrátit příznaky mrtvice u mnoha pacientů, zvláště pokud dorazí do nemocnice dostatečně brzy (během několika minut nebo hodin od nástupu příznaků).

 

Zdroj: neziskový portál labtestsonline.cz

 

mozková mrtvice zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.7 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...