Tipy na knižní novinky
Ilustrační foto: Pexels

Tipy na knižní novinky

10. 4. 2023

Aprílové počasí zatím nedovoluje trávit delší dobu venku, a tak lidé často věnují svůj volný čas knize. Jaké nové tituly v poslední době vyšly? Tady je výběr knižních novinek, které v dubnu najdete na pultech knihkupectví, anebo v knižních e-shopech.

David Borek: Moje roky v Izraeli
Neklidná oblast Izraele a Blízkého východu očima reportéra ČT

A101B0N0005027_Moje-roky-v-Izraeli_2d.jpg

David Borek je stálým zpravodajem ČT v Izraeli a na Blízkém východě. Jak moc je tam (ne)bezpečno a co obnáší práce novináře v tak turbulentní oblasti? Existuje něco jako izraelská mentalita? Čeho se týkají tamní politické hádky? A jak vypadá izraelsko-palestinský konflikt zblízka? Všechno, co jste kdy chtěli vědět o Svaté zemi, se nyní dozvíte v reportážní publikaci plné barvitých příběhů i fotografií, které vás přenesou přímo do středu dění. 

Scarlett Wilková: Ty chladné oči
Mráz přichází z duše. Historický román od autorky bestselleru Až uvidíš moře

A10150F0006286_ty-chladne-oci--2d.jpg

Válka hraje s lidmi krutou šachovou partii, pěšáci se promíchají, na barvě uniformy tolik nesejde. Během nacistické okupace Smolenska se setkají okouzlující ruská dívka Neonila a český mladík Emil donucený bojovat za wehrmacht. Když se spolu po válce usadí v Československu, vznáší se nad nimi stigma kolaborace, a tak jim nezbývá než opatrný život ve strachu. Utají svou minulost a dokážou se po tom, co zažili, dívat na svět i jinak než chladnýma očima? A může strach ospravedlnit krutost spáchanou na jiných?

Joe Nesbo: Zatmění
Měsíc se zalévá krví. Třináctý případ Harryho Holea.

A101Z0F0005311_zatmeni-2d.jpg

Harry se vrací domů z Los Angeles, kde se marně snažil upít se k smrti. V patách má vymahače dluhů a před sebou vraždu dvou mladých žen. Ze zločinu je obviněn známý realitní magnát. Pokud Harry do deseti dnů najde pravého vraha, zachrání hned několik lidí najednou. Jako soukromý vyšetřovatel dá dohromady tým odpadlíků: zkorumpovaného policistu, psychologa umírajícího na rakovinu a bývalého taxikáře, který prodává kokain. Čas letí jako splašený, vrah je vždy o krok napřed a krvavý úplněk se neúprosně blíží.

Jeffery Deaver: Noční návštěvník
Přichází bez pozvání a mění probuzení v noční můru. Patnáctý případ Lincolna Rhyma

noční návštěvník.jpg

Geniální zločinec, který je posedlý zámky a umí překonat jakýkoli bezpečnostní systém, terorizuje New York. Po nocích vniká do cizích bytů a své oběti okrádá o pocit bezpečí. Lincoln Rhyme a Amélie Sachsová vědí, že ho musí zastavit dřív, než se jeho útoky vystupňují. Když ale Rhyme kvůli jinému případu přijde o pozici policejního konzultanta, ocitne se ve složité situaci. Přesto je odhodlaný Zámečníka dopadnout – i kdyby kvůli tomu sám měl skončit ve vězení

Danuta Chlupová: Varhaník z mrtvé vesnice
Jaká je hodnota pomoci druhému a jaká je nakonec její cena?

A101V0F0002779_Varhanik-z-mrtve-vesnice-2d.jpg

Další román česko-polské autorky Danuty Chlupové se odehrává v padesátých a šedesátých letech na Karvinsku. Teodor je venkovský učitel a varhaník, jehož milostný příběh se osudově prolne s politickým děním, a Teodor se stane obětí zmanipulovaného soudního procesu. Přestože je nakonec propuštěn, jen obtížně navazuje zpřetrhané vztahy s rodinou a okolím. Autorka bestselleru Jizva opět dovedně splétá příběhy obyvatel vesnice, jejíž budoucnost je podobně nejistá jako osudy těch, kdo v ní žijí.

Karolina Hubková: Deník tramvajačky
Z modelky tramvajačkou aneb životní výhybky s vtipem a odvahou

a101a0F0001148_denik_tramvajacky.jpg

Už odmala se chtěla stát tramvajačkou nebo prezidentkou. A protože se jí dětský sen splnil ve velkém stylu, stala se Karolína Hubková rovnou hvězdou pražského dopravního podniku. Jak vidí svět z kabiny řidičky tramvaje? Proč opustila svět modelingu a vybrala si profesi, která bývá vnímána jako tradičně mužská? Co má ráda na retro tramvajích? Odlehčené vyprávění nejen z pražských tramvajových kolejí vás rozesměje a ukáže, že život umí být navzdory všem svým nečekaným zatáčkám nádherná jízda.

Vaclav Smil: Jak svět opravdu funguje?
Mistrovské dílo o principech světa, které ohromilo i Billa Gatese

A101Z0F0002476_jak-svet-doopravdy-funguje-2d.jpg

Lidstvo ještě nikdy ve své historii nemělo tolik informací, přesto si jen málokdo uvědomuje, jak svět ve skutečnosti funguje. Oceňovaný vědec českého původu Vaclav Smil popisuje a objasňuje složité procesy s neuvěřitelnou lehkostí. Zabývá se sedmi principy moderní společnosti, počínaje energiemi přes globalizaci až po výzvy budoucnosti. Abychom mohli začít řešit problémy, musíme nejdříve pochopit základní fakta. S touto fascinující publikací to bude mnohem snazší.

B. A. Paris: Vězeňkyně
Klaustrofobický thriller, který vám vezme poslední zbytky dechu

A10150F0006115_vezenkyne-2d.jpg

Amélie se o sebe vždy uměla postarat – když v šestnácti letech osiřela, vybudovala si nový život v Londýně. Tam se taky seznámila s okouzlujícím miliardářem Nedem Hawthorpem a impulzivně souhlasila s jeho nabídkou k sňatku. Ví ale, koho si vlastně vzala? To je jedna z tisíce otázek, které se jí honí hlavou, když se probudí uvězněná v temné místnosti. Jejími jedinými společníky jsou mlčenliví únosci. Pak ovšem Amelie zaslechne hlas svého manžela a najednou už si není jistá, odkud jí vlastně hrozí nebezpečí.

Jana Poncarová – Jiří Sankot: Deník Věrky Kohnové
Skutečný příběh české Anne Frankové a jejího deníku

A10150F0002965_denik-verky-kohnove-2d.jpg

Kohnovi v lednu roku 1942 nastoupili do transportu na plzeňském nádraží a už se nevrátili. Do jejich bytu se nastěhovali jiní nájemníci, jejich věci se postupně poztrácely. Zmizelo vše, kromě deníku, který si dvanáctiletá Věrka Kohnová schovala u kamarádky své matky. Jaké rodinné tajemství k němu po letech přivedlo spisovatelku Janu Poncarovou? Jedinečná publikace vznikla ve spolupráci s historikem Jiřím Sankotem a odhaluje pohnutý příběh židovské dívky, jejíž život násilně ukončila druhá světová válka. 

Juliana Weinbergová: AUDREY HEPBURNOVÁ a její zářivá hvězda
Poutavý příběh filmové a módní ikony Hollywoodu

Obrázek1.jpg

Holandsko, 1944. Zatímco Evropou otřásá druhé světová válka, mladá Audrey Hepburnová objevuje lásku k tanci. Mezi válečnými hrůzami a všudypřítomným hladem sní o tom, že se jednou stane primabalerínou. A třebaže tento sen brzy ztroskotá, nenechá se odradit.
Jejím novým cílem jsou americká filmová studia. A mimořádný talent Audrey nakonec skutečně přivede do Hollywoodu. Již brzy zde hraje po boku filmových velikánů jako jsou Gregory Peck a Humphrey Bogart. Zářivá budoucnost jejích snů však od ní vyžaduje vše. Může Audrey zářit jako hvězda na hollywoodské obloze, aniž by přitom ztratila sama sebe...?


Jan Hocek: Centrální stezka - Napříč Českem od západu k východu
Jan Hocek pokračuje v putování kolem Česka

Obrázek2.jpg
Známý cestovatel Jan Hocek, autor Severní stezky, Jižní stezky a Stezky středozemím se nyní vydal napříč Českou republikou od západu k východu. Vznikla tak další, přes 1000 kilometrů dlouhá trasa pro pěší i cyklisty vedoucí podél toků řek, přes kopcovité úseky i mezi zajímavými kulturními památkami Česka. Centrální stezka vás opět povede od nejzápadnějšího bodu ČR k tomu nejvýchodnějšímu, tentokrát ale pomyslným středem Čech a Moravy. Nezáleží, jestli chcete poznat jen některou z etap, projít všechny postupně nebo se vydat na několikaměsíční pouť.

Kelly Rimmerová: Varšavský sirotek
Za zdmi ghetta svádí lidé každodenní boj o holý život...

Obrázek3.jpg

Teprve čtrnáctiletá Elżbieta Rabineková žije pod bedlivým dozorem adoptivních rodičů v domě blízko varšavského židovského ghetta. Nemá ráda Němce, protože pořád vymýšlejí nová nařízení a neustále hlídkují v ulicích města. Ale o tom, co se děje za zdmi ghetta, nikdy příliš nepřemýšlela.
Vše se změní ve chvíli, kdy se spřátelí s mladou zdravotní sestrou Sarou. Ta pašuje z ghetta malé děti a pomáhá jim najít náhradní rodiny. Elżbieta je rozhodnutá téměř okamžitě – chce Saře pomáhat. Díky svému hrdinnému rozhodnutí potkává židovského mladíka Romana, který má dva malé sourozence. Má jejich rodící se láska vůbec šanci, nebo je rovnou odsouzena k záhubě?


Delphine de Vigan: Podle skutečného příběhu
Nové vydání románu úspěšné francouzské spisovatelky

Obrázek4.jpg

Román Podle skutečného příběhu známé francouzské autorky Delphine de Vigan, který zpočátku líčí zdánlivě přátelský vztah dvou současných žen, se postupně mění v opravdový psychologický thriller. Tajemná L., jež razantně vstoupí do života spisovatelky, má všechny parametry, aby sklízela obdiv, zároveň však - jak se odhalí později – „je typem osoby, kterou by žádný spisovatel neměl nikdy potkat“. Nejen hrdinka, ale i čtenář nevědomky vpadne do neúprosného soukolí otázek: kde začínají a končí hranice mezi realitou a fikcí, mezi autorem a postavou, mezi literaturou a čtenářem…? Pro hrdinku se však tohle soukolí nečekaně změní spíš v hodně nebezpečné mlýnské kolo - jde už totiž o život.

Van Dijk, Sheri: Jak zklidnit bouři emocí
Knihu uvítají lidé, kteří se potýkají se zvládáním emocí, psychologové a psychoterapeuti.

9788026220107.png

Pokud máte obtíže se zvládáním emocí, může se zdát, že ztrácíte kontrolu nad celým svým životem. Hněv, bolest, zármutek, strach a další intenzivní pocity vás mohou přemoci, zahltit, může se stát, že nebudete vědět, co dělat dál, jak byste měli reagovat a racionálně uvažovat. Pokud je pro vás někdy náročné emocím porozumět, projevovat a zpracovávat je, tato kniha vám může pomoci. Je to váš průvodce, který vám pomůže emoce zvládat v klidu. Poslouží vám k tomu dovednosti, které jsou součástí dialektické behaviorální terapie. V kombinaci s technikami z kognitivně behaviorální terapie a mindfulness tvoří vaši sadu pro přežití emoční bouře.

Mayer-Rönne, Gundi: Nová role: babička
Veselý, uvolněný a respektující vztah k vnoučatům
pictureprovider.png

Jak se moderní žena dokáže vyrovnat s rolí babičky, dosud spojované s určitými zastaralými stereotypy? A co na to její vnitřní dítě?
Autorky, samy svižné, mladistvé ženy, které zažité představě rozhodně neodpovídají, se zaměřují na tři základní kameny při budování dobrých vztahů na ose rodiče–děti–vnoučata: na humor, uvolněnost a respekt. Pracují s pojmy všeobecná empatie, vyrovnaný vnitřní postoj a rozloučení s nefunkčními vnitřními přesvědčeními. Důraz kladou též na práci s vnitřním dítětem babičky, které se může často „ozývat“ ve chvílích, kdy dcera/snacha přistupuje k výchově vnoučete jinak, než to babička zná. Zabývají se i vymezením hranic – o tom, nakolik role babičky ovlivní ženin život, a o potřebě spontánnosti v nečekaných situacích. Dále se dočteme o specifikách vztahu k vlastnímu dítěti, k vnoučatům a k nevlastním vnoučatům, o roli mužů v této situaci a o potřebě je vtahovat do soužití s vnoučaty a v poslední kapitole o rodinné vztahové krizi, která se může dostavit s příchodem nové generace, a jak se s ní vyrovnat.

Marie Tomsová: Neděle Marie Tomsové aneb Jiná už nebudu

 Jiná už nebudu aneb Neděle Marie Tomsové.jpg

Zajímavé historky z hlasatelského období i vzpomínky ze soukromého života v 55 nejlepších a nejvtipnějších glosách rozhlasového pořadu Neděle Marie Tomsové ČRo Pardubice. Více informací zde.

 

Audioknihy

Karin Lednická: Životice
Obraz (po)zapomenuté tragédie

Zivotice.jpg

Životice: malá vesnice uprostřed Těšínského Slezska. Po Mnichovu zabrána Polskem, po 1. září 1939 se jako dobyté území stává součástí Říše.
V noci ze 4. na 5. srpna 1944 zastřelili partyzáni v životickém hostinci tři příslušníky gestapa. Následovalo tragické ráno 6. srpna, během kterého gestapo zavraždilo 36 mužů ze Životic a okolí. Karin Lednická vytváří plastický obraz samotné tragédie, rekonstruuje události, které jí předcházely, i ty, jež následovaly. Neboť popravami nic neskončilo. Čtyřicet lidí bylo odvlečeno do  koncentračního tábora, zpět se vrátili pouze čtyři. Zbytky životických rodin se dodnes se srpnovým ránem nevyrovnaly.
Čtou -  Zuzana Truplová a Norbert Lichý. Vydal: Radioservis. Více informací zde.

Jarmila Turnovská: Poslední slovo

ES026862-CZ.jpg
Pohádka na motivy příběhu H. Ch. Andersena. Princezna Karin je pěkně sebevědomá. Nejradši by řídila všechno na zámku, v celém království a koneckonců na celém světě. Ke všemu má připomínky. A trápí ji, že se jejich královstvíčko ničím neproslavilo. Proto uspořádá velkou soutěž o poslední slovo. Uchazeči jsou jen tři. Tři bratři. Dva studovaní, ale jen jeden opravdový chytrolín, koumák a filuta. Dobře to s Karin sehrává. A té nakonec nezbude než se dát na ústup. Sama totiž pozná, že mít poslední slovo není vždy výhra.
Osoby a obsazení: Andrea Elsnerová (Karin), Ivo Thiemer (Jens), Jaroslava Obermaierová (babička), Petr Pelzer (otec), Petr Štěpánek (král), Pavel Batěk (Knut), Michal Zelenka (Sven), Zdeněk Hess a Jiří Práger (redaktoři), Antonín Hardt (strážný), Miloš Hlavica (zahradník), Eva Kodešová (kuchtička). Vydal: Radioservis

Peter May: Ušlechtilá stezka

85941694856451_1_001001_imp_cover.jpg
Najdou si k sobě otec s dcerou cestu uprostřed kambodžského pekla? Jack Elliot je složitý muž s barvitou minulostí, který se úspěšně živí jako chladnokrevný žoldák. Když v roce 1978 dostane za úkol vysvobodit rodinu bohatého kambodžského uprchlíka ze zajetí obávaných Rudých Khmerů, odjede do Thajska a začne se s obvyklou pečlivostí a klidem připravovat na další riskantní misi. To ale ještě netuší, že po něm pátrá jeho takřka dospělá dcera, která svého otce nikdy nepoznala a měla jej za mrtvého, ani že mu jsou v patách zabijáci z řad nechvalně proslulé Irské republikánské armády, kteří ho pro změnu chtějí o život připravit. Komu z nich se nakonec podaří vyváznout z nebezpečné džungle? A jakou cenu za to zaplatí?. Čte: Aleš Procházka. Vydal: Radioservis.

3x Karel Klostermann

3xklostermann.jpg

Cenově výhodný komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo. Více informací zde.

 

P.D.Jamesová: Vánoční vražda

Jamesová P. D. Vánoční Vražda.jpg

Mladá Phyllis přijíždí na oslavu Vánoc k babičce, kde se setkává se vzdáleným příbuzným Rowlandem Maybrickem. Z přítomnosti žoviálního, neomaleného, sebevědomého mladíka, který přijel ocenit babiččiny staré mince, není Phyllis nadšená. Na klidu jí rozhodně nepřidá, když v noci na Hod Boží dojde k vraždě. Co se v bohatém domě s dobrou pověstí na Vánoce roku 1940 vlastně stalo? 
V hl. roli Iva Janžurová, Jaroslav Plesl, Dana Syslová. Více info zde.

Jindřich Plachta: Pučálkovic Amina

Plachta Jindřich Pučálkovic Amina_500x500.jpg
Když vážený pan poštovní tajemník Pučálka našel s dětmi v chumáči slámy žluté štěňátko, ještě netušil, jak mu toto malé stvoření změní život. Ale znáte to – přece to nebožátko nemohli nechat napospas osudu. Donesli si ho pěkně domů, dali mu jméno Amina a zvířátko si za chvíli omotalo celou rodinu, jak se říká, kolem prstu nebo možná spíš… kolem krku. Ono to štěňátko totiž začalo pěkně růst a nejvíc ze všeho mu rostl… světě div se…krk. Nu ale což, asi to bude nějaké vzácné plemeno bernardýna. A s takovým vzácným druhem rozhodně není nouze o dobrodružství, což měla Pučálkovic rodina velmi brzy zjistit. Vyprávějí Jaroslava Kretschmerová  a Jiří Lábus. Více info zde.

 

 

 

 

 

 

eknihy knihy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.2 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...