Digitální abeceda: elektronické jízdenky
Všechny fotografie: Vladislava Dejmková

Digitální abeceda: elektronické jízdenky

11. 4. 2023

Občas musím jet vlakem. Moje nejfrekventovanější trasa je z Hradce Králové do Prahy a zpět. Tímto směrem jezdím za dětmi a vnoučaty, všichni se totiž usadili až za Prahou.

Přes všechny výhrady preferuji dopravce České dráhy, protože na této trase jezdí jejich vlaků nejvíce. A také proto, že si umím najít a zakoupit co nejlevnější jízdenku.

Nejlevnější jízdenky jsou ty, které jsou elektronické, zakoupené s časovým předstihem a ke konkrétnímu vlaku. Navíc na mé trase bývá k takto pořízeným jízdenkám místenka zdarma. To mi také vyhovuje, protože bez místenky se mi stávalo, že jsem musela třeba i několikrát opustit místo a hledat si jiné volné. Je to opravdu k vzteku, když je vlak pět minut před odjezdem plný a někdo vás z tohoto důvodu zvedne ze sedadla. A pak bloudíte uličkami obsazeného vlaku a hledáte prázdé místečko k sezení. Často marně.

Při poslední cestě takto dopadli dva senioři, kteří stáli v uličce z Prahy až do Nymburka. Pak si přisedli k nám na čtyřku, protože se tam uvolnilo místo. A jejich rozhořčení muselo probublat ven. Nejdříve se bavili jen mezi sebou, pak mi to nedalo a zapojila jsem se také. Protože oba měli v ruce “chytré” mobily a uměli se připojit na vlakové wifi, ukázala jsem jim, jak si příště zakoupit jízdenku i s místenkou přes mobil. Ostatně i mě kdysi takto “vyškolila” jedna mladá žena, která mě nejdříve zvedla z místa, na které měla místenku.

Napadlo mě, že i tady na íčku může být pár seniorů, kterým by se mohly podobné informace hodit. A tak jsem připravila stručný návod, jak si elektronickou jízdenku zakoupit. Co všechno je k tomu potřeba? Ideálně chytrý mobil, přístup na internet a možnost zaplatit na internetu kartou nebo prostřednictvím bankovní aplikace. Ale vystačíte si i s normálním počitačem bez chytrého mobilu. V zobrazování na počítači nebo na mobilním telefonu jsou drobné rozdíly v uspořádání polí, ale věcně je to totožné. Následující obrázky jsou z mobilního telefonu typu Samsung.

Kde si koupit elektronickou jízdenku?
Jako výchozí místo používám www.idos.idnes.cz, obdobným způsobem lze použít i aplikaci Můj vlak, kterou si ale musíte předem na mobil či tablet nainstalovat. Mobil si samozřejmě můžete nainstalovat i aplikaci IDOS. Existují i další aplikace, ale nemám je vyzkoušené. Princip ale bude určitě podobný.

Vyhledání vhodného spojení
Na výchozí obrazovce (1) musíte zadat odkud kam jedete, tedy výchozí místo a cílově místo. Dále datum cesty a hodí se zadat i nějaký předpokládaný čas odjezdu. Pod tímto zadáním je možnost si zaškrtnout “Pouze přímá spojení”. To je docela výhodné, pokud chcete jet přímo a takové spojení v realitě existuje. Já si tímto zaškrtnutím eliminuji spojení z Hradce přes Pardubice do Prahy, protože v Pardubicích bych musela přesedat. Další možností je použít tzv. “Rozšířené hledání”, kde máte možnost si svou trasu podrobněji naznačit. Například si zadáte některá důležitá místa na trase, místa přestupů, druhy vlaků apod. Doporučuji si tuto fázi několikrát vyzkoušet na nečisto, pochopíte, jak způsob vyhledávání funguje. Nabídnou se vám první tři spojení (2), která odpovídají vašemu zadání. Pokud vám tato spojení nevyhovují, můžete použít tlačítko “Dřívější spojení” nebo “Pozdější spojení” (na PC) nebo "odsunout spoj vlevo" (na mobilu) a objeví se vám další spojení. Nebo se vrátit na původní výchozí místo a zadání změnit. Bát se toho nijak nemusíte. Pokud nemáte zaplaceno, můžete hledání kdykoliv ukončit nebo se vrátit o krok či více kroků zpět.

idos1.png

Podrobné informace o vybraném spojení, sleva
Pokud jste si vybrali konkrétní spojení, můžete si o něm zjistit poklikáním na jednotlivé údaje řadu dalších informací. Např. kudy vlak jede, délku cesty v kilometrech i hodinách a také základní cenu jízdenky. Klepnutím na tlačítko "Koupit jízdenku" se dostanete k zadání cestujících (3). Musíte zadat svůj své jméno a příjmení, elektronická jízdenka je totiž na jméno. Cestujete-li společně s někým, můžete si ho na jízdenku přidat pomocí tlačítka “Pŕidat další cestující”. U každého z cestujících si můžete zadat i slevu výběrem z celé sady možných slev. Na obrázku 3 je sleva na oba seniory již zadaná. Po těchto zadáních se vám automaticky přepočítá celková cena jízdenky. Dál se dostanete po kliknutí na tlačítko "Přejít na souhrn jízdenek".

idos2.png

Místenka
Pokud se dá k příslušnému spoji zakoupit místenka, rozhodně ji doporučuji. Na mé “oblíbené” trase bývají ve vlaku zařazeny různé druhy vozů. Jednak ty nové tzv. velkoprostorové, kde je k dispozici wifi připojení a zásuvky na nabíjení. A pak ty druhé a staré, kde jsou k dispozici kupé a wifi tam není. Na obr. 4 vedle textu je "Bez místenky" je Upravit - kliknutím na toto slovo se dostanete k výběru místenky. Doporučuji si vybrat místenku podle plánku vagónů. Primárně se nabízí nejžádanější vagón, ale můžete si vybrat jakýkoliv z vagónů. K vagónu se vám zobrazí se schéma sedadel (5)  kde si můžete vybrat z dosud volných (zelených) míst. Na vybrané místo kliknete a zabarví se do žluta (rezervované). Po zaplacení jízdenky bude růžové, ale to už kontrolovat nemusíte. Máte-li místo označené, použijete tlačítko s názvem “Uložit výběr”.  Na obrázku 6 je schéma jiného typu vozu, kde jsou kupé.

idos3.png

Zaplacení jízdenky
A teď je na řadě zaplacení jízdenky. Na obr. 7 si zkontrolujete "obsah" své jízdenky a pak kliknete na tlačítko "Přejít na platbu". Nejdříve musíte zadat svůj e-mail, na který vám bude po zaplacení elektronická jízdenka zaslána. Pak potvrdit souhlas a vybrat si jeden z možných způsobů platby. Těch se nabizí hned několik, určitě najdete ten svůj oblíbený. Já většinou platím kartou, ale záleží na každém, jaké má možnosti a priority. Po zaplacení to někdy chvíli trvá, než na vaší e-mailové adrese “přistane” jízdenka. V průměru čekám asi 10 minut. Jízdenka je uložena v příloze e-mailu. Můžete si ji buď vytisknout na papír (pozor, nepřekládat v místě QR kódu), nebo stáhnout do mobilu. Ta druhá varianta je praktičtější, ale mobil se vám zase nesmí na cestě vybít.

idos4..png

Prokázání se jízdenkou
Průvodčímu se prokazujete buď papírovou formou jízdenky nebo zobrazením zaslané elektronické jízdenky v mobilu. Já se ke stažené jízdence ve svém mobilu typu “Samsung” dostanu přes aplikace Samsung - Moje soubory - Stažené položky - výběr jízdenky ze seznamu - zobrazení. Každému však doporučuji, aby si to na svém mobilu v klidu vyzkoušel. V obou případech průvodčího zajímá hlavně QR kód, který si při kontrole jízdenek  přečte pomocí svého zaŕízení velikosti cihly, které sebou nosí místo/kromě půvabných kleštiček.

idos5.png

Pokud objevíte v mém postupu nějaká slabší místa (třeba víte, jak lépe zobrazit jízdenku v mobilu) nebo máte nějaké své vychytávky, budu ráda, když o tom napíšete třeba do komentářů k článku. Zajímalo by mě také to, kde a jak nakupovat elektronické jízdenky u jiných dopravců. Třeba i autobusových nebo jak probíhá nákup letenek. Tam já žádné zkušenosti nemám. 

Na první pohled možná vypadá celý proces složitě, ale zas tak složitý není a má svou logiku. Pokud jezdíte vlakem častěji a budete elektronickou jízdenku používat, rychle se v tom zorientujete. A časem oceníte výhody, které to má. Já si většinou objednávám jízdenku přes mobil v situaci, kdy mě některý ze synů doveze autem na okraj Prahy a vysadí mě u některé ze stanic metra. A tak třeba v metru ze stanice Opatov na Hlavní nádraží vyťukávám přes mobil jízdenku s místenkou a místenkou na nejbližší vlak.

Digitální abeceda internet technologie
Hodnocení:
(5.1 b. / 36 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.