Velikonoce, velikonoce
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Velikonoce, velikonoce

9. 4. 2023

Přátelé, zase tu máme Velikonoce. Příchod jara, nové příběhy začínají, rodí se mláďata v přírodě, stromy se zelenají, příroda ožívá. A my s ní, tak zní neměnné zákony života. I my se těšíme na vše nové, pěkné a zdravé. 

Ono se to tak hezky říká a popisuje, ale přece jen máme spoustu práce navíc před velikonočními svátky. Nakoupit připravit pomlázky, aby se zadařilo upéct mazanec i velikonočního  beránka, nabarvit vajíčka  a spoustu jiných věcí.

Včera jsme zajeli na Zahradu Čech, na výstaviště, kde bylo k dostání kromě potřeb pro zahrádkáře i mnoho dalšího. Počasí docela ušlo, nepršelo, ale teplo vypadá jinak. Vnouček chtěl být pořád na dětském hřišti, no a kdo jiný, než babička tam s ním šla. Přece jen si dal říct a šel se mnou na chvíli k pódiu, kde zrovna válel Karel Kahovec. Zpíval písničky našeho mládí a hodně písní od Petra Nováka. Vystřídal několik dobrých skupin a posléze zakotvil v kapele George and Beatovens, do které ho nalákal jeho kamarád Petr Novák. Po jeho smrti Karel Kahovec v této kapele zpívá dodnes. Je to frajer, dobře vypadá a to je stejný ročník jako já. I několik starších dam to pod pódiem rozbalilo. Skvělé. Hezký výlet, hodně lidí. Bylo veselo.

Koupila jsem si zase nějaké trvalky a dnes přemýšlím, kam je zasadím. Také výborné vyhlášené kremrole jsme si vzali na zpáteční cestu a doma k tomu kávu. Pochoutka.

Dnes tu sedím, nohy na stole, bolí mě od včerejšího běhání, čekám, až mi vykyne těsto na mazanec a uvaří se mi uzené do nádivky. Mazance jsou již upečené, nádivka je v troubě, oddychovou chvíli využívám ke kávě a jsem ráda, že mám hotovo. A co není uděláno, nevadí. Za chvilku půjdu na zahradu obhlédnout květy meruněk, zda nezmrzly, podrbu pejsky za uchem a omluvím se jim, že dnes už to na vycházku nevypadá.

Před chvílí na mě zvonila naše bezdomovkyně, už jí také zdraví zrazuje, má bídný život, jenže k jinému žití, už ji nikdo nedonutí. Dala jsem jí něco k jídlu. To si ani neumím představit, takhle živořit, byla to kdysi moc hezká žena a teď je jak mouřenín. Ale nezakašle, nemá rýmu, je otužilá. Je mi smutno z jejího osudu. Životní zvraty jsou někdy nepochopitelné. Šťastný ten, kdo se do takové situace nikdy nedostane. Není pro každého samozřejmé, mít střechu nad hlavou. 

Tak se nám zase jeden den chýlí k večeru. Zítra bude Boží hod velikonoční. Křesťané slaví návrat Krista a nastává období radosti. V tento den se pekly velikonoční beránci, a kdo si kousek dal, tomu to pak pomohlo nalézt ztracenou cestu v lesích. Kus svěceného jídla se daroval také poli, zahradě a studni, aby byla úroda, voda a dostatek ovoce.Posledním dnem Velikonoc je pondělí, u nás od nepaměti spojené s pomlázkou, koledováním a říkankami koledníků. Pomlázky, malovaná vajíčka a zelené osení s kuřátky patří k symbolům jarních svátků.

Přeji vám prožití těchto svátečních dnů v radosti, v lásce, ve zdraví a spokojenosti!

 

 

 

 

Můj příběh Velikonoce
Hodnocení:
(4.9 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.