Stáří je potvora zrádná
FOTO: Hana Šimková

Stáří je potvora zrádná

13. 4. 2023

Nemůžu, i kdybych chtěla, stáří nazývat lépe. Ono si totiž s námi hraje. Je pravda, že člověk začíná stárnout od narození, ale začíná to tvrdě pociťovat daleko později. Stáří si z lidí opravdu střílí.

Někdo si připadá starý v padesáti letech, protože mu stáří tuto myšlenku vnukne. Někomu je osmdesát i více a stáří se ho dotýká málo a docela  něžně.

Na stáří se nesmí myslet, ale někteří doktoři nás k tomu nutí. Něco nás bolí, a tak v dobré víře navštívíme doktora. Doktor se podívá na datum narození a pak řekne, že je to bohužel stářím, a že se s tím nedá nic dělat. Stáří se směje pod vousy a když si to necháme líbit, tak na nás nahází zdravotní problém. Nesmíme se nechat stářím utlačovat. Prostě si ho nesmíme všímat a odháníme ho. Říkáme si, že nás nesmí doběhnout a děláme pro to všechno.

Začínáme si dokazovat, že stáří se dá utéci a změníme nějak vizáž. Pokud máme dost peněz, svěříme se plastickému chirurgovi. Odcházízíme od něho jako někdo jiný. Vrásky máme sice odstraněny, ale šklebíme se jako idiot, protože to zasáhne naši mimiku.Úsměv máme pokřivený, ale přesto jsme spokojení.

Muži se také snaží. Nechají si natřelit vlasy a čím dál tím více chodí na kosmetiku. Nevědí, že na to mladé partnerky nenachytají. Musí totiž ještě penězi cinkat v kapse. Žena se trapně snaží vyrovnat mladému milenci, ale on ji někdy využije jenom k tomu, aby se zviditelnil. Hledá si také majetné ženy a ještě k tomu slavné.

Když stáří tímhle vším moc neotravujeme, tak nás má raději a nechá nás dýchat. Dokonce nám říká, že stáří není tak hrozné, jak si někdo myslí. Musíme se totiž do stáří položit a brát si z něho jenom to, co je pěkné. Počítáme na prstech výhody a nevýhody a zjistíme, že bez výhod úplně nejsme. Pokud se stáří zalíbíme, neposílá na nás tolik nemocí. Dá se říci, že nás má docela rádo. A pokud se člověku více méně nemoci vyhýbají, tak si toho stáří nemusí moc všímat. No a potom je také dobré si se stářím podat ruku a smířit se s ním. A v tomto krásném přátelském spojení se stane život ještě naplněný a docela vyhovující.

Tak si svého stáří musíme vážit a být rádi, že ho máme. Někdo se s ním vyrovnat nedokáže, bojuje s ním, ale tím více mu podléhá a nakonec  podlehne docela. Buďme rádi, že jsme staří, protože někteří naši vrstevníci už to říci nemohou.

Já se stářím spolupracuji, nebráním se mu, jenom ho ještě žádám, abych si ho mohla ještě trošku užít. Navzdory všemu mě ten život ještě baví.

 

 

glosa stárnutí
Hodnocení:
(5 b. / 35 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.