Husův vrch
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Husův vrch

14. 4. 2023

Nad Hostomicemi u Bíliny se tyčí nenápadný vrch, vršíček zvaný Husův vrch. Pátrala jsem, zda název souvisí s historií s Janem Husem, ale nikoli. Prý pojmenování je třeba hledat v přírodě.

Husův vrch je národní přírodní památka, kterou si oblíbili i vědci. Tento kopec vulkanického původu je cenným zdrojem dat z pradávné minulosti naší planety a proto je v zájmu geologů, či archeologů.

Víc než původ pojmenování vrchu mě zajímal hlaváček jarní, který v tuto dobu rozkvétá na svazích vrchu a září oslnivou žlutí. Tak jako každým rokem jsem se vydala shlédnout rozkvetlou krásu. A opravdu zářila již na úpatí vrchu. Právě oblast našeho Českého středohoří je pro tento nádherný kvítek jak stvořená. Na prosluněných stráních s dostatkem světla se hlaváčkovi jarnímu nejlépe daří. 

Když se vystoupá až na vrcholek, otevře se nádherné panorama krajiny severních Čech. Nas dosah je město Bílina, krásně se nad ním tyčí Bořeň a pravda také elektrárna Ledvice a průmysl, který je okolo. Městys Hostomice je z výšky krásný, daleko hezčí, než když se jím prochází. Nezaměnitelná krajina severních Čech se nám otevře jako na dlani. A když vše ozáří sluníčko, člověk si opět uvědomí, co krás nám nabízí matka příroda.

Tato lokalita je snadno dostupná i výstup na Husův vrch není nijak náročný. Odměna nemine nikoho v podobě krásných výhledů.

 

 

cestování Do stovky 2023 Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 33 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.