Psychické potíže není radno podceňovat. Duševní nemoci jsou druhým nejčastějším důvodem invalidity
Ilustrační foto: Pexels

Psychické potíže není radno podceňovat. Duševní nemoci jsou druhým nejčastějším důvodem invalidity

25. 4. 2023

S depresí a úzkostí dnes podle Svazu zdravotních pojišťoven bojuje 700 tisíc Čechů. To je pořádné číslo, nicméně málokdo své duševní problémy řeší s odborníky. Není divu, že právě duševní nemoci jsou druhým nejčastějším důvodem invalidity.

Neberte potíže na lehkou váhu

Nějakou formu psychické nepohody jako reakci na negativní zážitek jistě někdy zažil každý. Problém ale nastává, pokud se špatných pocitů nemůžete zbavit. Soustavně pokleslá nálada, pocity smutku a beznaděje, ztráta zájmu o oblíbené aktivity, únava, problémy se spánkem a koncentrací. To vše spolu s nízkým sebevědomím a přicházejícími úzkostmi bez zjevného důvodu může značit, že vás postihla deprese, která je jednou z nejčastějších psychických poruch vůbec. Připustit si, že máte problém, není nic snadného, ale přehlížet je stojí jednak mnoho sil, ale hlavně se můžete dopracovat až do fáze, kdy vám tento zdravotní stav dlouhodobě znemožní plnohodnotně pracovat.

Duševní choroby a poruchy chování jsou dokonce druhou nejčastější diagnózou vedoucí k plnému invalidnímu důchodu, hned po onemocněních pohybového aparátu, jak uvádí Česká správa sociálního zabezpečení. Počty těchto případů se navíc každoročně zvyšují, obzvláště u mladých lidí do 24 let a od 45 do 49 let. Na tento nepříznivý vývoj reagují také pojišťovny, které doplňují krytí v životním pojištění i o řadu duševních nebo psychických nemocí. „Pojistné plnění ze životního pojištění může být vedle přiznaného invalidního důchodu dalším vítaným doplněním dosavadního příjmu. Vzhledem k době léčení nebo kompenzace projevů choroby v horizontu let, v některých případech i desítek let, tak sehrává životní pojištění důležitou roli při udržení dosavadního standardu,“ vysvětluje Eva Svobodová, tisková mluvčí UNIQA pojišťovny.

Psychická a duševní onemocnění jako stigma

Každý pátý dospělý v Česku má podle Národního ústavu duševního zdraví závažné potíže s mentálním zdravím. Odbornou pomoc však vyhledá jen zlomek z nich. Důvodem je strach ze samotné návštěvy lékaře, ale také nepříjemný pocit z toho, že veřejně problém přiznají, a následná obava z reakce okolí. Přece jen žijeme ve společnosti, kde stále panuje mnoho předsudků. „Pro představu, psychiatrické nebo psychologické služby nevyužívá 61 % nemocných s poruchami nálady, 69 % s úzkostnými poruchami, 77 % s poruchami vyvolanými návykovými látkami a dokonce 93 % jedinců závislých na alkoholu,“ vysvětluje Pavel Mohr, náměstek pro léčebnou péči v Národním ústavu duševního zdraví. Mnoho lidí se tedy v lepších případech svěří svým nejbližším, v horším případě si své problémy nechává pro sebe.

Mluvit o svých problémech a vyhledat pomoc je důležité, jakmile vám potíže omezují běžný život. Jestliže se obáváte návštěvy profesionála anebo nevíte, jak začít s řešením svých problémů, jednou z možností do začátku je kupříkladu aplikace Nepanikař, která poskytuje zdarma první rychlou psychologickou pomoc. Další možností je obrátit se na krizová centra nebo linky důvěry, kde vás dle potíží odkážou na příslušné odborníky z oblasti psychiatrie, psychologie nebo psychoterapie.

A jak potížím předcházet

Jak uvádí Jiří Raboch, psychiatr a přednosta Psychiatrické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice: „Pravidelně se hýbat, přemýšlet nad tím, co člověk jí, mít čas na přátele a své záliby, tedy nežít jen prací. To jsou rady, které znějí banálně, ale skutečně fungují.“ Je především důležité stanovit si své priority a najít zdroje, ze kterých budete čerpat energii a příjemné pocity. Pokud pracujete od nevidím do nevidím ve stresujícím prostředí, moc času pro jejich načerpání už nezbývá. Zároveň přijměte fakt, že se nikdy nezavděčíte všem, proto se zaměřte hlavně na sebe. Dopřejte si péči, nedělejte jen to, co chtějí ostatní, a v neposlední řadě si vybírejte lidi, se kterými chcete trávit svůj volný čas. I ti mají velký vliv na vaši psychickou pohodu. Stýkejte se především s lidmi, se kterými se cítíte dobře a máte pocit, že vám pomáhají dobít baterky. A nakonec to nejdůležitější – nebojte se vyhledat pomocnou ruku.  

psychika zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.