Zajímavé osvětlení do koupelny – objevte LED diody
FOTO: Adobe Stock

Zajímavé osvětlení do koupelny – objevte LED diody

24. 4. 2023

Koupelna je místnost, při jejímž návrhu či rekonstrukci myslíme zpravidla na barvu obkladů nebo podobu potřebného příslušenství, jako je vana, sprchový kout či umyvadlo.

Jenže zapomenout bychom neměli ani na důležitou součást vybavení – osvětlení. Víte, že do koupelny je vhodné použít LED světla? Poradíme, jak je vybrat.

Výhody LED osvětlení

Využití LED osvětlení v koupelně má totiž řadu výhod. LED světla spotřebují mnohem méně energie než tradiční světelné zdroje, což sníží náklady na energie. Životnost diod navíc bývá delší než u klasických žárovek, díky čemuž osvětlení nemusíte tak často měnit.

LED osvětlení také může pomoci celkové atmosféře místnosti. Nabízí různé barvy a teploty světla, díky čemuž lze zvolit vhodnou barvu světla pro různé koncepce místností a účely. Můžete snadno změnit intenzitu, třeba pro holení nebo líčení.

Typy koupelnových světel

Pokud vás nabídka LED světel zaujala, určitě jste si všimli, kolik existuje jejich druhů. Pro různé čely se přitom hodí různé typy LED osvětlení:

Klasické LED osvětlení je vhodné jako primární zdroj světla, proto se dá použít jako stropní svítidlo. Jeho výhodou je nejen úspornost, ale také možnost výběru různé barevné teploty. Na druhou stranu často bývá dražší než jiné typy světel.

LED pásky naopak mohou být použity kolem koupelnových skříněk, poliček nebo třeba zrcadel jako stylové podsvícení. Pásky lze přitom tvarovat dle konkrétní potřeby, opět pak můžete zvolit různou teplotu barvy. Je však potřeba počítat s tím, že jsou náchylné na vysoké teploty, a proto je nutné k nim zakoupit i tzv. LED profily, sloužící zároveň jako designový prvek.

Existují ale i speciální zrcadlová osvětlení, tyto světelné zdroje jsou přímo součástí zrcadla nebo jsou umístěny kolem něj. Díky tomu poskytují dostatek světla pro líčení nebo holení, často ale bývají dražší než jiné typy osvětlení.

Bezpečnostní zóny

Při výběru osvětlení konkrétní části koupelny byste přitom neměli zapomenout na bezpečnostní pravidla definovaná normou ČSN 33 2000-7-701. Ta rozděluje místnost do několika zón, přičemž v každé je nutné doplňovat různá bezpečnostní opatření. Její dodržení má minimalizovat rizika způsobená kombinací vlhkosti a světla, jimž se v koupelně zkrátka nevyhneme.

Třeba ve vnitřním prostoru vany či sprchového koutu (tzv. Zóna 0) lze používat výhradně produkty s nízkým ochranným napětím, a to maximálně 12 voltů, které jsou povoleny pro takovou instalaci. Jsou tudíž dostatečně voděodolné a mají tzv. stupeň krytí alespoň IP x7. Zcela zakázány v této zóně jsou i spínače či zdroje, což použití osvětlení v těchto místech značně omezuje. Dobře chráněna proti stříkající vodě musí být i blízká světla na stěnách či stropě nad vanou či sprchovým koutem.

Dále od vany či sprchového koutu už požadavky na tzv. stupeň krytí nejsou tak přísné. Pořád však do vzdálenosti 60 cm musí stupeň krytí činit alespoň hodnoty IP x4, což platí i pro svítidla nad umyvadlem. Běžná svítidla se stupněm krytí IP20 a klasické 230V zásuvky mohou být umístěny až v zóně 3, 60 cm od umyvadla či sprchy a ve výšce 225 cm v bezprostředním okolí vany či sprchového koutu.

Jaké světelné parametry sledovat?

Zmíněný stupeň krytí je jedním za parametrů vhodných ke sledování u světel do koupelny. Udává odolnost vůči vnějším vlivům, jako je prach a vlhkost. Vyjadřuje se pomocí kódového označení IP (Ingress Protection), přičemž v koupelně je důležité hlavně druhé číslo – udávající stupeň ochrany před vodou. Hodnoty se pohybují od 0 (bez ochrany) do 9 (úplná ochrana před tryskající horkou vodou). Vyšší hodnota kódu IP tedy značí vyšší odolnost. První číslo v kódu IP pak udává odolnost proti prachu.

Při výběru vhodného koupelnového světla byste měli sledovat ale také další parametry:

V první řadě myslete na tzv. teplotu světla. Ta se měří v Kelvinech (K) a pohybuje se v rozmezí od 2000 K až do 6500 K. Namodralé, studené bílé světlo s vysokou barevnou teplotou (nad 5000 K) je vhodné pro koupelny, kde potřebujete jasné a ostře osvětlení pro kosmetické účely, jako je například líčení nebo holení. Naopak nažloutlé teplé bílé světlo s nízkou barevnou teplotou (pod 3500 K) se hodí spíše pro relaxaci. Vytváří teplejší, uklidňující atmosféru. Řešením je i neutrální bílé světlo připomínající denní světlo, se světelnou teplotou 3500–5000 K.

V dnešní době můžete vybírat také z různě barevných světel. Tím vytvoříte speciální efekty a můžete dále zdůraznit styl koupelny. Pozor ale na to, zda se hodí k barvě obkladů.

Údržba LED osvětlení

Když už si LED osvětlení vyberete a do koupelny nainstalujete, neměli byste zapomenout ani na následnou údržbu. Diody sice lákají na dlouhou životnost, vhodné je se ale o ně starat, aby opravdu dlouho vydržely. Je to přitom jednoduché, stačí dodržovat následující kroky:

  • - Osvětlení pravidelně čistěte – hromadění prachu a špíny může výkon světla negativně ovlivnit
  • - Zabraňte přehřátí – LED osvětlení je citlivé na teplotu, pro níž není uzpůsobeno, proto jej nenechávejte přehřívat
bydlení vybavení bytu
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.