Město v srdci Evropy
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Město v srdci Evropy

30. 4. 2023

Město v srdci Evropy. Město, které bývalo po staletí metropolí Českého království. Ano je to naše Praha, známá v zahraničí především díky Pražskému hradu a Starému Městu. Turistům nabízí daleko více nádhery, tak je památeční, jedinečná a skvostná.

Vyjela jsem do Prahy, s přáteli z Dolů Bílina. Přesněji řečeno s bývalými zaměstnanci Dolů a těm, Doly Bílina  nabízejí několikrát do roka pěkný tématický zájezd, či pobyt v přírodě. Moji synové pracuji na Dolech. Je to zřejmě největší zaměstnavatel v našem kraji. Tak jsme odjeli ve čtvrtek 27.4. do Prahy. Autobus nás vysadil u hlavního nádraží a my se vydali k Obecnímu domu na objednanou komentovanou prohlídku.

Obecní dům byl postaven mezi lety 1905-1912 k reprezentativním účelům. Na výzdobě budovy se podílela celá řada věhlasných českých umělců. Vyzdoben je doslova každý kousek Obecního domu, jak zvenku, tak zevnitř. Součástí Obecního domu je několik výstavních a koncertních sálů, ve Smetanově síni pravidelně vystupuje Pražský symfonický orchestr.

Poté jsme zamířili do České národní banky, která stojí naproti. Bezpečností opatření, projítí rámem, odložení tašek i kabátů a pak jsme mohli vejít do návštěvnického centra. S fundovaným průvodcem jsme se dozvěděli mnoho ze světa peněz.V původním trezoru Živnostenské banky, dnes České národní banky se nachází expozice Lidé a peníze. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí- jak peníze vznikly, o české a československé měnové histori, o vývoji ochranných prvků bankovek a spoustu dalšího. V expozici je vystavena unikátní zlatá mince, která má hodnotu 100 000 000 Kč. Váží snad kolem 130 kg. Je to největší zlatá mince v Evropě a druhá největší na světě. Tuto minci vydala ČNR v roce 2019, k příležitosti 100.vzniku československé měny.

Hodinové prohlídky jak v Obecním domě, tak v ČNB byly málo, aby člověk obsáhl veškerou nádheru i unikátní zajímavosti. Odjížděl nám autobus v 17 hod. a my se museli s Prahou loučit. Program byl nabitý, ani jsem neměla čas fotit. Stihla jsem jen jednu vídeňskou kávu a mohutný trdelník plněný vanilkovýmm krémem a jahodami a byla jse z toho pěkně přeplácaná. Nakonec jsme byli pěkně ušlí, unaveni a rádi jsme klesli na sedadla autobusu. Opět jeden vydařený výlet, za který moc děkuji za sebe i  za ostatní účastníky zájezdu, Dolům Bílina.

 

 

cestování Do stovky 2023 Praha
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.