Rozhledny Českého středohoří
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Rozhledny Českého středohoří

30. 4. 2023

České středohoří je rozlehlá krajina, rozdělená tokem řeky Labe na jižní a severní část. Zaujímá prostor od Kamenického Šenova na severu po Louny a Most na jihu.

Tato líbezná krajina je zdobená nepřeberným množstvím kopců a kopečků nejroztodivnějších tvarů, protkaných turistickými cestami. Většina kopečků je svou výškou přístupná prakticky každému turistovi a mnohé mají svá místa, poskytující pohledy do kraje pod sebou. Milovníci vyhlídek do krajiny si tu přijdou na své.

Možná i to je důvod, proč se tu v minulosti nestavělo mnoho rozhleden. Několik jich tu přece jen je a ráda bych vám je představila a třeba i nalákala k výletu. Vezměme si je pěkně podle abecedy.

Erbenova vyhlídka

z roku 1933 stojí na Dobětické výšině nad Ústím nad Labem. Po vystoupání 57 schodů budete mít pod sebou Ústí nad Labem a výhled na České středohoří a Krušné hory. Je volně přístupná celoročně.

Erbenova vyhlídka

Hořidla

K rozhledně z roku 2008 se autem nejlépe dostanete po žluté turistické značce ze vsi Jištěrpy nedaleko Polep, kde je i malé parkoviště. Přijít ovšem můžete i ze strany opačné, ani jeden výstup není nijak namáhavý. Na vyhlídkovou plošinu vede 67 schodů a po jejich vystoupání se vám otevře kruhový výhled na České středohoří, ale i na Říp a Ralskou pahorkatinu. Rozhledna je volně přístupná celoročně. Jde o příjemnou procházku loukami a rádi tam jezdíme s vnoučaty.

Hořidla 

 

Lucemburkův kopec

Novoučkou rozhlednu najdeme asi 15 km od Ústí nad Labem. Na jejím vybudování mají zásluhu nadšenci, kteří přispívali na výstavbu a jejich jména jsou zvěčněna na tabulkách na schodišti. Po vystoupání 61 schodů si jednak můžete zazvonit na zvoneček a pak se kochat výhledy na okolní krajinu. Když budete mít štěstí, uvidíte Říp a na druhé straně Tiské stěny, Děčínský sněžník i kousek Německa. Těsně pod vrcholem kopce je parkoviště i stánek s občerstvením. K rozhledně už je to opravdu jen kousíček. Přístupná je volně po celý rok.

Lucemburkův kopec

 

Milešovka

Nejstarší a nejbytelnější ze středohorských rozhleden najdete na samotné královně Českého středohoří, nejvyšší hoře Milešovce. Součástí zdejší meteorologické stanice je i věž, z níž je překrásný kruhový výhled do dáli. K rozhledně vás žádné auto nedoveze, vystoupat k ní musíte pěkně po svých. Odměnou vám bude překrásný kruhový výhled.

Milešovka

 

Ploučnická vyhlídka

Jedná se o zděný altán z roku 1902 v Benešově nad Ploučnicí. Je z něho pěkný výhled na město s řekou Ploučnicí.

Ploučnická vyhlídka

 

Radejčín

Pokud pojedete po dálnici D8, můžete si poblíž vjezdu do tunelu Prackovice nad Labem všimnout rozhledny vykukující za stromy. A to je rozhledna Radejčín. Jedná se o telekomuniční věž, rozumně využitou i jako rozhledna. Zprovozněna byla v roce 2010. Po vystoupání 97 schodů vám nic nebude bránit v rozhledu na všechny strany. Leží na žluté turistické značce. Jezdíme tam rádi s vnoučaty, auto necháváme u nádraží v Radejčíně. Doporučuji spojit výlet s návštěvou nedalekých Dubiček a nádhernou vyhlídkou na Labe. Přístupná je volně po celý rok. 

Radejčín

 

Střekovská vyhlídka (Malé Sedlo)

byla otevřena v roce 2010 v Ústí nad Labem, Střekově na vršku Malé Sedlo. Stojí v místě bývalé letecké pozorovatelny. Vyhlídková plošina je ve výši 7 m a vede na ní 47 schodů. Podle mého názoru by měla být rovnou vyšší, neboť přes její novotu výhledu už dost brání vzrostlé stromy. Auto je třeba nechat v ulicích pod kopcem. Přístupná je volně po celý rok.

 Střekovská vyhlídka

Strážný vrch

Rozhlednu najdeme v severní části Českého středohoří na stejnojmenném vrchu nedaleko Verneřic. Dojdete k ní po turistických značkách buď náročnější cestou z Merboltic nebo z Velké Javorské. Po opravách byla rozhledna znovu zpřístupněna v roce 2019. Na vyhlídkovou plošinu se dostanete po 45 schodech a vyhlížet můžete na severní část Českého středohoří, Lužické hory, Ralsko, Jizerské i Krušné hory. Přístupná je volně po celý rok.

Strážný vrch

 

Varhošť

Na rozhledně na stejnojmenném vrchu asi 10 km severně od Litoměřic jsme byli už s našimi malými dětmi, neboť tu stojí už od roku 1973. Malé parkoviště je v sedle při silnici nad obcí Hlinná kousek pod vrcholem. Na vyhlídkovou plošinu vede 67 schodů. Nad výhledy na České středohoří a osm labských zákrutů se vám bude tajit dech! Rozhledna je volně přístupná po celý rok.

 Varhošť

 

Víťova rozhledna

Také tato rozhledna z roku 2003 je současně vysílačem mobilního signálu. Vyhlídková plošina je ve výšce 8,5 m a vede na ni 45 schodů. Najdete ji na náhorní plošině v severní části Českého středohoří mezi Lovečkovicemi a Verneřicemi. Tato rozhledna je otevřena sezóně od dubna do října, vstupné pro dospělé činí 30,- Kč, pro děti 15,- Kč. Pěkný rozhled je však i od samotné paty rozhledny a klidně můžete přijet i mimo sezónu.

Víťova rozhledna


Vyhlídka Vlastimila Cajthamla

Tuto dřevěnou vyhlídku najdeme v ústecké městské části Střekov poblíž výše zmíněné Střekovské vyhlídky. Je pojmenována po známém ústeckém turistovi a otevře se z ní pěkný pohled na Ústí nad Labem.

Vyhlídka Vlastimila Cajthamla

 

To bychom měli stavby, které už ve svém názvu nesou přímo název rozhledna. Nedá mi, abych nepřipojila ještě další tipy na vyhlídkové věže, které sice nejsou rozhlednami prvoplánově, nicméně za výhledem se musíte vyškrábat po schodech.

Zřícenina hradu Helfenburk

Zříceninu hradu najdete v lesích nedaleko Úštěka. Dojít k němu můžete ze tří stran, nejznámější cesta je od parkoviště Ostré. Opuštěného hradu, zarůstajícího vegetací, se ujali v šedesátých letech trampové. Dobrovolníci se o hrad starají i v současnosti a neustále ho zvelebují. Vstupné se tu neplatí a pokud je přítomen někdo z dobrovolníků, bývá otevřena i hradní věž.  

Helfenburk 

 

Zřícenina hradu Kostomlaty, známého též pod názvem Sukoslav

Zříceninu hradu najdeme na vrchu nad obci Kostomlaty pod Milešovkou. K hradu vystoupáme celkem snadno. O areál hradu se stará Občanské sdružení pro záchranu hradu Kostomlaty, které v posledních letech odvedlo obrovský kus práce. Výletu určitě nebudete litovat. V areálu hradu je občerstvení, vstupné se tu nevybírá. Věž hradu slouží jako vyhlídková a otevře se vám z ní krásný pohled na moře lesů, Milešovku a Krušné hory na západě.

Kostomlaty

 

Litoměřice, věž katedrály Sv. Štěpána

Při návštěvě Litoměřic nemůžete vynechat ani prohlídku katedrály Sv. Štěpána na Dómském pahorku. Milovníci výhledů z výšky si po prohlídce interiéru katedrály nenechají ujít výstup na Litoměřicím dominující štíhlou bílou věž. Naskytnou se jim úchvatné pohledy na město pod nimi, řeku Labe, města i vesničky, České středohoří i vzdálený Říp. Otevřeno je od června do září denně, v květnu a říjnu o víkendech. Vstupné pro dospělého je 50,- Kč, pro důchodce a děti 25,- Kč.

Katedrála sv. Štěpána

 

Tak co, kterou jste si vybrali?

Doufám, že jste pochopili, že patřím k těm, co rádi podnikají výlety na rozhledny. V archivu mám dost velké množství fotografií a napadlo mě, že by se někomu mohly hodit informace o rozhlednách Českého středohoří - kraje mému srdci nejbližšího. Samozřejmě že kvůli napsání článku jsem je neobjela všechny najednou, ale fotografie jsou z různé doby.

 

cestování Tip na výlet turistika
Hodnocení:
(5 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.