Vzpomínáte? Tak vypadala
letadla v šedesátých letech

Vzpomínáte? Tak vypadala
letadla v šedesátých letech

21. 2. 2012

Ještě si pamatujete, jak vypadala letadla Českých aerolinií skoro před půl stoletím? ČSA nyní představily již druhé letadlo Boeing 737-500 v retro laku, tentokrát z 60. let. Jedná se o stejný nátěr, přezdívaný „červené vousy“, který se používal na historicky první proudová letadla aerolinek nasazovaná na pravidelné linky. Přelakování letounu bylo poprvé provedeno v České republice, v nové ostravské lakovně irské společnosti Eirtech Aviation.

„Červené vousy“ byly poprvé aplikovány na letadle IL-14 na konci roku 1957. Spolu s takzvaným „modrým retro 50“, které bylo prvně představeno na letadle Tu-104A na jeho prvním letu na pravidelné lince do Moskvy 9. prosince 1957, tvoří nedílnou dvojici barev paralelně používaných na konci 50. let. „Červené vousy“ se pak používaly až do roku 1969, postupně nahradily modrý styl z 50. let.

Od prvního komerčního letu proudového letadla v historii ČSA a České republiky letos uplyne 55 let. Pravidelná linka do Moskvy se stala jednou z prvních tratí na světě provozovanou výlučně proudovými letadly.

letadlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.