Toskánsko - sen každého fotografa. Den první: Pisa
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Toskánsko - sen každého fotografa. Den první: Pisa

4. 5. 2023

Toskánsko je kraj ve středu Itálie. Je názýváno kulturním srdcem této krásné země a je synonymem pro krásu, harmonii a pohodu. Oplývá jak nádhernou přírodou, tak uměním a dobrým vínem.

Za poznáním těchto předností jsme se koncem letošního dubna vydali i my. Nasedli jsme ve Zlíně před večerem do žlutého autobusu vyhlášené cestovní kanceláře z jednoho valašského města, a vyrazili přes Rakousko do Itálie. Poznávací zájezdy jsou jejich doménou. Už dávno jsem si přála navštívit tento nádherný kraj a napodobit aspoň trošku profesionální fotografy, které tato místa odjakživa přitahují. Brzy ráno jsme byli u cíle, a naše první kroky vedly do historického města - Pisy.

Na místě jsme byli mezi prvními. Pohled na bílé stavby uprostřed udržovaného zeleného trávníku byl úchvatný. Měla jsem představu, že tam někde stojí jedna opuštěná šikmá věž, ale ona byla obklopena krásnými mramorovými stavbami. Celkem jsou na jednom místě čtyři. Tomuto místu se říká "Pole zázraků". Nejprve jsme si prohlédli Baptisterium sv. Jana Křtitele, které měří na výšku 55 metrů. Stavba postavená již ve 12. století je obložena bílým mramorem a zdobená mnoha různými sochami.Samotná střecha, která připomíná citron, byla dostavěna až o dvě století později. Další památkou je hřbitov Camposanto Monumentale, nejkrásnější pohřebiště na světě. Dominantou je Katedrála Nanebevzetí Panny Marie, nejstarší budova z uvedených, která se začala stavět již v roce 1064. Tuto stavbu bohužel zastiňuje ona vyhlášená šikmá věž. Když jsme dokončili prohlídku chrámu, stačili prostranství mezi památkami zaplnit návštěvníci z celého světa. Počasí se vydařilo a snad každý se chtěl zvěčnit na památku před posledním divem, před šikmou věží. Tato osmipatrová stavba byla postavena na písečném podloží a krátce před dokončením už se začala naklánět. Celé generace stavitelů se snaží památku zabezpečit před zřícením. 

Na zahrádkách před restauracemi bylo živo a koníci s jejich majiteli čekali na turisty, kteří si tu krásu chtěli prohlédnout z koňského povozu. Nám stačila dobrá italská zmrzlina. V pravé poledne jsme se sešli u hodin a náš průvodce nás odvedl ještě na prohlídku náměstí a úzkých uliček. 

Následně jsme se přesunuli do nedalekého kempu v blízkosti moře. Ubytovali jsme se v malých pohodlných chatkách. Před večerem jsme ještě stihli procházku k moři, kde jsme si aspoň smočili nohy. Turistická sezóna ještě nezačala, ale našli se i tací, kterým nízká teplota vody nevadila.

Zájezd se jmenoval "Grilování s Mirou" (pan majitel cestovky je Miroslav), a nás čekal večer plný překvapení. Naložené masíčko přivezli páni řidiči od nás, výborné rolády upekla manželka majitele, pomocníci připravili různé zeleninové saláty. K tomu se nalévalo výborné moravské vínko, valašská slivovička a na závěr byla ještě sladká tečka - nepřekonatelné valašské frgále.

První den se moc vydařil, a my jsme po osvěžující sprše usínali s plnými bříšky a s plnou hlavou neopakovatelných zážitků.

 

Zdroj informací o Pise a jejích památkách - Wikipedie

 

 

cestování Itálie
Hodnocení:
(5 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.