Musoleum – muzeum děl Davida Černého
FOTO: Dušan Brabec

Musoleum – muzeum děl Davida Černého

3. 5. 2023

Podobně jako Karel Gott si založil vlastní muzeum ještě za svého života, totéž udělal nyní i pětapadesátiletý David Černý, výtvarník, sochař a tvůrce různých kontroverzních a provokativních plastik.

Pětipodlažní galerie se nachází v původní historické budově Varny, která je součástí starého pražského smíchovského lihovaru, který byl více než 20 let v troskách. Pro veřejnost bylo Musoleum otevřeno na apríla 1. dubna 2023 a jeho návštěva je opravdu neskutečným zážitkem.

David Černý vešel ve známost veřejnosti svojí prvotinou Quo vadis (plastika Trabantu na nohách), a dále pak např. Růžovým tankem na Smíchově, obráceným koněm svatého Václava v pasáži pražské Lucerny, miminky Babies na věži Žižkovského vysílače, otáčející se hlavou Franze Kafky za pražským nákupním centrem Quadrio atd. Zkrátka, David Černý umí upoutat pozornost za každou cenu. A v Musoleu to platí na sto procent a některá vystavená díla opravdu nejsou pro slabší povahy.

V poslední patře jsou díla na téma zbraně, o patro níže na téma erotika, v dalších patrech pak plastiky hlav známých osobností, miniatura kráčejícího Trabantu či klikajícího doubledeckeru a další instalace autora, které veřejnost ještě nikdy neviděla. Rekonstrukci Musolea financovala developerská firma Trigema, která zde realizuje bytový developerský projekt. Černý se zasadil o zachování historických prvků bývalé varny. Díla jsou též na terase Musolea, z níž lze pozorovat Prahu z perspektivy, která se nikdy předtím veřejnosti neotevřela. V přízemí se nachází Musoleum Café a odtud také vede schodiště do separátní hostitelské galerie.

Prvním hostujícím umělcem je do 1. července 2023 fotograf Dan Materna. Výstava ukazuje jeho snímky bývalého areálu lihovaru, kam měl neomezený přístup, protože klient chtěl zdokumentovat areál, brownfield, kde se bude stavět. Fotografa uchvátilo prostředí bývalého 20 let opuštěného lihovaru, kombinace chemického a průmyslového prostředí. Po skončení výstavy a dokončení stavby budou fotografie sloužit jako stálá výzdoba v prostorách recepce jednotlivých bytových domů.

Tato fotografická výstava je jediná přístupná zdarma, jinak návštěva Musolea není levná záležitost. Vstupné je 250 Kč a pro seniory a invalidy 180 Kč. Dokonce i u vstupného David Černý upoutává pozornost, protože levicově zaměřeným kritikům jeho tvorby nabízí vstupenky dražší za 500 Kč. Otázkou je, kdo se z nich k tomu přizná… Musoleum je otevřeno v pondělí až pátek 13 až 19 h, v sobotu a neděli 10 až 18 h.

kultura výstavy výtvarné umění
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.