Laskavost a optimismus jsou malíři a grafikovi Ivanu Svatošovi vlastní
Všechny fotografie poskytnuty Ivanem Svatošem

Laskavost a optimismus jsou malíři a grafikovi Ivanu Svatošovi vlastní

10. 5. 2023

Když jsme před třemi lety na portále i60 uveřejnili rozhovor s malířem Ivanem Svatošem, měl výmluvný titulek - Malíř si nemůže dovolit stárnout. Letos začátkem léta oslaví Ivan Svatoš sedmdesát let. A na stárnutí rozhodně nemá čas.

Stále se toulá po Praze, kde sbírá inspiraci pro nové pražské veduty, které potom poctivě olejomalbou ztvárňuje v tichu Vysočiny, kde tráví chvíle plné pilné práce.

Stále se nekonečné hodiny toulá přírodou a snaží se tělesnou schránku udržovat v pohybu a mysl udržovat v optimistickém náhledu na svět. Letos by měly vyjít hned dvě publikace s jeho obrazy – monografie jeho tvorby a bibliofilie Praha ve skicářích. U příležitosti letošního jubilea chystá také besedy a výstavu grafických tisků.

Malíř Svatoš, rodák z Prahy, absolvoval výtvarnou školu Václava Hollara, kde si osvojil všemožné grafické techniky. Od mládí jeho přístup k tvorbě ovlivňoval například malíř Kamil Lhoták či František Tichý. A protože Svatoš sám má blízko nejen k výtvarnému vyjádření ale i ke slovům básníků a prozaiků, dotkly se ho díla básníka Jaroslava Seiferta či spisovatele Františka Nepila. Knihy těchto dvou autorů Svatoš také ilustroval.

 3-Strechy a veze Straeho Mesta.JPG

IMG_3823b.jpg

 

Ivan Svatoš dnes patří k nejznámějším malířům, kteří se věnují podobám staré Prahy. Již více než čtyřicet let zachycuje zapomenutá zákoutí nebo naopak tradiční obrazy, na nichž spočívá oko obdivovatelů české metropole. S citem sobě vlastním svoje výtvory očišťuje od světelného smogu, který zanechávají všudypřítomné reklamy, neony a znaky chaosu patřícího k naší době. A tak jak je laskavý a citlivý jeho pohled na svět, tak stejný je i Ivan Svatoš. Setkání s ním je pro každého zdrojem dobré energie, zdrojem zkušeností věkem získaných a předání humorných postřehů, jenž jsou mu vlastní. Připadne vám, že citátem jeho života by mohla být slova Johna Lennona:

„Na konci vždy vše dobře dopadne. A jestli to dobře nedopadlo, tak  potom ještě není konec“.

Ostatně toto rčení je vybráno z knihy Moje nejmilejší citáty, které vybral a ilustroval Ivan Svatoš.

Pokud byste chtěli Ivanovi Svatošovi popřát k nadcházejícímu jubileu, můžete tak udělat 30. května od 19 hodin v refektáři emauzského kláštera na koncertě, jehož hlavními protagonisty budou kytarista Štěpán Rak a herec Igor Bareš.

Více na www.artfra.cz

 

 

 

kultura osobnosti výstavy
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.