Za panenkami do Máslovic
Všechny fotografie: Věra Ježková

Za panenkami do Máslovic

16. 5. 2023

Zvu vás do Malého máslovického muzea másla na výstavu PANENKY sběratelky Marie Balkové. Panenky sbírá od roku 1993. Ve své sbírce jich má již více než tři sta.

 

 

 

Jak panenky na svět přišly

Panenky existují již od nejstarších dob. Člověk je začal vyrábět jako napodobeninu sebe samého, ať už z náboženských důvodů, jako symbol, potřebu k obřadům, talisman nebo jen na hraní. Panenky se objevují již v nejstarších civilizacích – egyptské, řecké a římské.

 

 

Ve středověké Evropě si s panenkami hrály především děti bohatých dvořanů. Během 18. a 19. století začaly být panenky a jiné hračky stále běžnějšími hračkami v domácnostech všech sociálních vrstev. Ve 20. století se staly ještě dokonalejšími a rozmanitějšími a objevily se první pokusy o výrobu panenek – robotů. Dnes se panenky vyrábějí ve všech tvarech a velikostech, od historických až po nejmodernější.

 

 

Z čeho jsou panenky vyrobeny

Panenky ze dřeva a látek patřily mezi první, které se začaly vyrábět, protože to byly materiály dostupné všem. Dřevěné panenky vyráběli drobní řemeslníci, kteří měli vhodné nářadí na obrábění dřevěných špalíků.

Látkové panenky se nazývají také hadrové. U dětí jsou velmi oblíbené. Vždy byly snadno dostupné pro všechny sociální vrstvy. Zvláštní kategorií byly panenky vyráběné pro reklamní účely.

 

 

V 19. a 20. století se stala výroba panenek významným průmyslovým odvětvím. Používaly se nové materiály, například keramika nebo vosk. Hlavy keramických panenek se prodávaly často samostatně, s otvory na upevnění k doma vyrobenému tělíčku z látky. Některé panenky se vyráběly i s keramickými končetinami.

V polovině 19. století začala výroba panenek gumových. Protože se však jejich hlavy časem loupaly a puchřely, vyráběla se později z gumy pouze těla panenek.

Voskové panenky se vyráběly od konce 19. století vyléváním vosku do forem nebo formováním povoskované papírové masy. Hodně panenek mělo typické růžové zbarvení vosku.

Na počátku 20. století vyrábělo mnoho firem panenky celuloidové. Byly populární, protože povrch hlavy a těla se neloupal a nedrolil. Ve 30. letech však popularita celuloidu klesala, jelikož převážily jeho nevýhody: byl křehký a hořlavý.

 

 

Panenky vyráběné od poloviny 20. století do současnosti jsou převážně z umělých hmot a vinylu. Nezapomíná se však ani na klasické materiály, vyrábějí se repliky historických panenek. Mnoho panenek má podobu miminka; nejsou statické, mají funkce navíc, pláčou, chodí nebo čůrají. Nabídka panenek v obchodech je velmi široká.

 

 

Panenky se hojně sbírají

Sbírání panenek má mnohasetletou tradici. Pro většinu sběratelů je to zábavná, někdy finančně náročná, ale vždy obohacující činnost. Jedním z nejčastějších důvodů sbírání panenek je estetika. Většina sběratelů se zaměřuje na určité styly a typy, například na starožitné panenky nebo na moderní panenky celebrit. Pro někoho je sbírání panenek nejen koníček, ale i forma investování. Někteří lidé sbírají panenky proto, že je baví si s nimi hrát nebo se na ně jen dívat a obdivovat je.

 

 

Kromě výše uvedených informací se dozvíte i další zajímavosti, například o výrobcích panenek. Ale hlavně se potěšíte pohledem na tu krásu a roztomilost. Jistě udělá radost i vašim dcerkám a vnučkám.

Výstava trvá až do 17. listopadu. Otevřeno je v sobotu, neděli a o svátcích, od 10 do 12 hodin a od 13 do 16 hodin.

Máslovice leží sedm kilometrů severně od Prahy. Z Prahy do nich dojedete autobusem 374 od stanice metra Kobylisy za půl hodiny. Staví přímo u muzea.

 

 

Zdroj: Informační panely výstavy

 

 

hobby kultura výstavy
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.