Výšlap ke Svatému Janu pod Skalou
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Výšlap ke Svatému Janu pod Skalou

17. 5. 2023

Na druhý den ičkařského setkání v Srbsku naplánoval Honza Raška výlet a výšlap do Svatého Jana pod Skalou. Po vydatné snídani jsme se rozdělii do skupin. Někteří jsme se vydali okolo Berounky přes osadu Hostim za zajímavými zážitky pěšky, jiné odvezli ochotní řidiči. 

Počasí nám opět přálo a cesta na začátku nebyla náročná, žádné stoupání do kopců se nekonalo. Osada Hostim se nám líbila, místní hospůdka u Krobiáma i staré chalupy. Po dalších dvou kilometrech jsme byli u cíle ve Svatém Janu. Napřed jsme všichni ochutnali zaručeně omlazující pramenitou vodu vedle Kostela narození sv. Jana Křtitele. Potom už se skupiny ujal průvodce, který provedl účastníky výletu po zajímavostech tohoto místa.

My dva s manželem jsme tento okruh již absolvovali, proto jsme se rozhodli splnit úkol, který jsme si tentokrát předsevzali, že vystoupáme nahoru na skálu s křížkem, která se tyčí nad kostelem. Při naší poslední návštěvě bylo takové horko, že jsme místo toho seděli raději u sklenice točeného pod slunečníkem.

Cesta nahoru byla ze začátku až ke kapličce docela příjemná, pod vrcholem přišlo prudné stoupání. Nikam jsme nepospíchali a s malými přestávkami jsme nakonec dorazili až ke kříži. Nahoře nás čekaly nádherné výhledy do okolní krajiny a samozřejmě i na budovy pod námi. Z našich kamarádů dole byli jen takoví malí mravenečkové. 

Když jsme se nabažili pohledů seshora do okolní krajiny, sešli jsme dolů po nám již známém kostrbatém chodníčku. Do Srbska jsme se vraceli stejnou trasou. Byl to krásně strávený den v úžasné přírodě.

A zase nám přibylo 15 km Do stovky. 

cestování Do stovky 2023
Hodnocení:
(5.2 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...