Menstruace, neplodnost, sex. Témata, která mnoha lidem vadí
Ilustrační foto: Ingimage

Menstruace, neplodnost, sex. Témata, která mnoha lidem vadí

22. 5. 2023

Kam až sahá hranice otevřenosti a kde začíná neslušnost? To je otázka, která rozděluje generace. Zatímco mnozí mladí lidé bez zábran rozebírají na veřejnosti všechna možná intimní témata, pro většinu starších dam je například nepředstavitelné, že by mluvily o menstruaci či prožitcích při sexu.

Čtyřicet procent Čechů si myslí, že by se na veřejnosti nemělo mluvit o menstruaci. Ta je největším tabu,“ uvádějí autoři průzkumu agentury NMS Market Research, který se snažil zjistit, která témata jsou pro většinu lidí příliš intimní, nevhodná k veřejnému probírání.

Podobně nepřijatelné, i když v menší míře se ukázaly být řeči o homosexuálních partnerstvích, tyto diskuse jsou nepříjemné především mužům. A podle čtvrtiny Čechů by se dle výsledků průzkumu nemělo ve společnosti mluvit o neplodnosti. Naopak méně lidem vadí řeči o domácím násilí či psychických onemocněních, to jsou témata, jejichž veřejné rozebírání naopak považují za prospěšné.

Autoři průzkumu se pokusili nadhodit takzvaná choulostivá témata a zjistit, jak jsou na tom v tomto směru Češi s otevřeností a upřímností.

Ukázaly se i rozdíly mezi oblastmi. V Praze a okolí uvedlo více než třicet procent lidí, že veřejné probírání homosexuálních vztahů by mělo být tabu, ale na Moravě si to myslí ještě o deset procent lidí více. Rozdíly jsou i mezi generacemi. „Více by o homosexuálních partnerstvích ve srovnání s generací současných padesátníků mluvila ve společnosti mladší generace,“ uvádí se v závěrech průzkumu.

Právě mezi mladšími a staršími lidmi je v tomto směru vidět rozdíly.

„Moje vnučka nedávno  telefonicky mluvila se svým přítelem a říkala mu, že má mimořádně silnou menstruaci, cituji: jsem dneska úplně vyřízená, furt to teče víc a víc. Byla jsem jako opařená. Je jim sedmnáct. Zřejmě jim připadá normální takhle mluvit. Mně to přijde nechutné,“ vypráví jednasedmdesátiletá Jitka. Tvrdí, že za jejích mladých let byla témata jako je menstruace, sex či cokoli spojeného s ženským tělem na veřejnosti tabu. „Nedovedu si představit, že bych svému klukovi něco takového říkala,“ tvrdí.

„Dříve sexuální výchova prakticky neexistovala, ve většině domácností se o sexu nemluvilo. Nyní by se měl každý především řídit vlastními hranicemi, uvědomit si, co je mu příjemné, co považuje za přirozené,“ potvrzuje sexuoložka Hana Fifková.

Jenže právě mezi starší a mladší generací je v tomto směru rozdíl.

„Nedávno jsem si četla stránky, které měla u mě doma na počítači otevřené moje vnučka. Byly to stránky pro dospívající, tak jsem prostě byla zvědavá, co ji zajímá. Byl tak nějaký chat s odbornicí na vztahy. Jedna holčička jí tam psala, že jí je patnáct, ale ještě neměla orgasmus a ptala se co má dělat. No to mě dost zarazilo a zcela zbaběle jsem z těch stránek vycouvala,“ říká se smíchem pětašedesátiletá Iva.

Na druhé straně je dobré si přiznat, že právě v generaci současných seniorů najdeme hodně někdejších příznivců hnutí hippies, kteří v oblasti intimity zrovna moc prudérní nebyli. Což výstižně shrnuje sedmdesátiletý Ivan: „My se pohoršujeme, že mladí se dnes na sociálních sítích svěřují s kdečím a že chodí kluci s klukama a holky s holkama, ale my jsme v mládí vesele střídali partnerky a o bezpečném sexu jsme věděli asi tolik jako můj pes o násobilce. Tak nebuďme pokrytci.“

Právě takzvaně intimní témata jsou ukázkou, jak hodně se společnost mění. Zatímco poměrně nedávno bylo téměř nepředstavitelné, aby lidé veřejně mluvili o tom, že jsou gayové či lesby, nyní jde o téma, které většině lidí připadá naprosto běžné, normální, tedy zejména těm mladším, kteří už v takto nastavené společnosti vyrostli. A podobné to bylo s domácím násilím. Není to tak dávno, co společnost byla nastavená tak, že šlo o téma, které mělo zůstat takzvaně v rodině. Táta bije mámu? No jo, to není dobré, ale hlavně, aby se o tom nedozvěděli sousedé a nebyla ostuda. Nyní je atmosféra ve společnosti v tomto směru opačná. V průzkumu věnujícím se tabu tématům pouze šest procent dotázaných uvedlo, že by se o domácím násilí nemělo veřejně mluvit.

Tabu témat rozhodně ubývá. Trendem je otevřenost, sdílení, svěřování se. Někomu to připadá přirozené a správné, někomu divné a nevhodné. Ovšem nezbývá, než přijmout fakt, že patnáctiletá holka mluví o své menstruaci stejně otevřeně, jako kdyby vyprávěla, co měla k snídani.

média životní styl životní styl
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.