Zelená žabka aneb brouk v hlavě
FOTO: Jana Kollinová

Zelená žabka aneb brouk v hlavě

18. 5. 2023

„Poslední dobou mě honí mlsná,“ říkávala babička ve chvílích, kdy si pochutnávala na čerstvě upečeném ovocném koláči, bohatě posypaném sladkou máslovou žmolenkou nebo na zlatavých buchtách s jablkovými povidly.

Nic mi to neříkalo, protože jsem od malička měla ráda maso, ne proto, že bývalo na jídelníčku zřídka, ale sladké mi nechutnalo. Až donedávna.

Začalo to nenápadně. Párkrát jsem snědla gumové medvídky nebo čokolády, které byly původně určeny pro vnoučata, až se z nákupů takzvaně do zásoby staly nákupy k okamžité spotřebě. Sladké mi zachutnalo, obzvlášť hořká čokoláda s celými oříšky. Když jsem nedávno sáhla po své obvyklé značce, překvapilo mě logo zelené žáby v kruhu, kterého jsem si dříve zřejmě nevšimla. Vzala jsem jeden kus z krabice a ejhle, další za ním byl bez symbolu čtyřnohého živočicha. Koupila jsem obě čokolády, přihodila další bez oříšků, k tomu několik stejně označených čokoládových sušenek a s košíkem sladkých "vzorků" zamířila k pokladně.  

Doma jsem pamlsek rozbalila, ulomila pořádný kus, vložila do úst, pečlivě narovnala obal, nasadila brýle a  začetla se do informací psaných droboučkým písmem. "S přírodou hrajeme fair,“ sděloval výrobce. To znělo slibně. „100 procent udržitelně získávané kakao.“ Písmenko "o" bylo vyvedeno ve tvaru srdíčka. Roztomilá drobnůstka, ale co znamená udržitelně získávané kakao? Vedle výživových údajů se grafik vydováděl s obrázkem ulomeného kousku čokolády a nápisem „Vaše porce (21,2 g)“. Uvědomila jsem si, že jsem právě snědla 42,4 g, ne-li více, a přestalo mi chutnat.

Dále jsem se dozvěděla: "Podporujeme zalesňování a zodpovědné pěstování kakaa“ a certifikaci výrobce dekladoval logem Rainforest Alliance s žabičkou v kruhu. Skvělé, ale co se konkrétně změnilo, že se najednou objevila žabka jsem z kusých hesel na obalu nepochopila. Hledala jsem informace o Rainforest Alliance a dočetla se, cituji:


„Rainforest Alliance představuje certifikaci udržitelnosti. Chce pomoci etickým pěstitelům, aby byli klimaticky chytří.  Tedy označení zelená žabička mají potraviny, které pochází od pěstitelů zapojených do projektu udržitelného zemědělství, kteří používají technologie proti změně klimatu, např. suchu, horku, povodním a jiným přírodním pohromám na zásadách udržitelnosti.“


Nevím jak komu, ale mně zelená žabička nasadila brouka do hlavy, a tak možná ještě nějakou dobu budu s kouskem čokolády v ruce přemýšlet o tom, zda udržitelné zemědělství používá technologie ohleduplné nejem ke klimatu, ale hlavně k lidem. 

 

 

 

 

 

 

gastronomie glosa
Hodnocení:
(4.5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.