Na Říp a také do Prčic nebo z Pičína do Řitky. Termíny dálkových pochodů se blíží
FOTO: cs:ŠJů – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, Wikipedia

Na Říp a také do Prčic nebo z Pičína do Řitky. Termíny dálkových pochodů se blíží

18. 5. 2023

Dne 17. dubna roku 1966 se konal první dálkový pochod na trase Praha - Prčice. Zúčastnilo se ho tehdy 469 lidí, trasa měřila 65 kilometrů. Nejvyšší počet účastníků - téměř 36 000 - zaznamenal 16. ročník v roce 1981, kdy bylo možné vyrazit po dvaceti různých trasách.

Letos se pochod Praha - Prčice uskuteční v sobotu 20. května. Lidé budou moci vyrazit po jednadvaceti trasách, a to nejen pěšky, ale i na kole. Jedna trasa je určena rovněž vozíčkářům. Nejdelší trasa startuje ze stanice metra Praha - Háje a vede přes Týnec nad Sázavou, Neveklov, Kosovu Horu. Naopak nekratší trasa, která je určena dospělým s dětmi, startuje z Votic. Dvě trasy začínají například z Milevska, další dvě z Tábora. Všechny končí v Prčicích. Registrovat k pochodu Praha - Prčice je možné zde: https://praha-prcice.cz/trasa.

Z Pičína do Řitky

V sobotu 3. června proběhne 5. ročník pochodu Pičín - Řitka. I tady je možné vybrat si trasu podle délky. Z Pičína do Řitky měří trasa 32 kilometrů, další možností je vyrazit z Dobříše, odkud je trasa do Řitky dlouhá 21 kilometrů. Nejkratší trasou je pak 11kilometrová cesta z Kytína. I na tento pochod je nutné se zaregistrovat, a to zde: https://picin-ritka.cz/.

Pouť Českého Anděla s výstupem na Říp

Celodenní akce s mottem „Poznej českou zemi a sám sebe“ se uskuteční v sobotu 20. května 2023. Pouť bude zahájena jako obvykle v 10 hod ve Ctiněvsi pod kostelem, odkud se poté účastníci vydají na horu Říp a zpět. V obci je následně připraven bohatý doprovodný program. Akce je určena široké veřejnosti a je vhodná i pro rodiny s dětmi. Místem setkání vede závěrečná etapa Poutní cesty Blaník-Říp a zároveň zde lze začít putování po nedávno otevřené druhé Poutní cestě Říp-Blaník.

Během zahájení akce jako již tradičně vystoupí multižánrové vokální kvarteto Bohemia Voice. Účastníci se poté vydají na pouť, která má sedm zastavení a měří necelých pět kilometrů. Cesta na Říp vede přes pramen Hamlouf k úpatí hory, okolo Řípu a dále až pod rotundu svatého Jiří. Putování bude zakončeno opět ve Ctiněvsi pod kostelem, kde bude program pokračovat až do pozdního odpoledne. Vystoupí zde několik umělců a nejen pro nejmladší účastníky jsou určena divadelní představení, ukázky lovecké kynologie a další. Budou zde řemeslné stánky s tvořivými dílnami a ukázkami lidových řemesel. Na stáncích bude zajištěno rozmanité občerstvení, například ručně pražená káva, oblíbená domácí zmrzlina, steaky ze zvěřiny od místních myslivců, výběr piv z Podřipského rodinného minipivovaru a další. Stejně jako minulý rok po celou dobu akce zajistí také občerstvení místní restaurace U Praotce Čecha.

„Každoročně se akce účastní stovky lidí z celé republiky,“ říká Jindřich Chmelař, předseda spolku Cesta Česka. „Přidávají se k nám poutníci, kteří absolvovali jednu či obě poutní cesty, ale také ti, kteří se na ně chystají nebo to teprve zvažují. Naše poutní cesty jsou trochu jiné, než na jaké jsou lidé zvyklí a my jsme rádi, že na ně máme pozitivní reakce. Jsme moc rádi, že se s poutníky můžeme setkat každoročně na Pouti Českého Anděla ve Ctiněvsi a popovídat si s nimi o jejich zkušenostech a prožitcích z cesty. Proto se těšíme na další ročník, který se uskuteční již v sobotu 20. května,“ dodává J. Chmelař. 

Více informací o této akci najdete zde: https://www.cestaceska.cz/

Do stovky

Všechny tři uvedené akce jsou ideální příležitostí zapsat další, anebo nové, kilometry do našeho projektu Do stovky, jehož cílem je motivovat naše seniorské čtenáře k nejzdravějšímu pohybu - chůzi. Prvních padesát účastníků projektu již obdrželo od našeho patrtnera - Českých drah - vouchery na bezplatné jízdenky po celé České republice. Dašlí zajímavé ceny jsou připraveny. Více informací o projektu Do stovky najdete na tomto místě.

 

 

 

cestování turistika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...