Stoletý
Ilustrační foto: Pixabay

Stoletý

20. 5. 2023

Už je to sto let, kdy poprvé vysílal z letiště ve Kbelích Český rozhlas. A já si uvědomila, že tahle instituce mě provází celý život a dost mě ovlivnila. 

Co se pamatuji, poslouchali jsme celá rodina vždy v neděli po obědě pohádku a starší sourozenci sobotní hru pro děti.  Když jsem začala dojíždět do školy, řídilo mě ranní časové znamení. Když "houkali" čtvrt, vyrážela jsem na vlak. Pamatujete časové znamení?

V pubertě jsem vzdychala při pořadu Petr a Lucie, objevila Semafor, milovala vysílání Ostravského rozhlasu. Waldemar Matuška, Karel Gott, Pavlína Filipovská, Hana Hegerová a další zpěvácii mi vstoupili do života z "rádia". Dodnes se mi vybavují slova některých písniček. 

Dvanáct na houpačce Jiřího Černého, ale taky 21. srpen 1968. Příjezd našich politiků z Moskvy a komentář Gustava Husáka. Utkání našich a sovětských hokejistů a Golonkův gól. Upálení Jana Palacha. Normalizační komentář k prvnímu výročí srpna. To všechno a ještě daleko víc mi zprostředkoval rozhlas.

Provázel mě doma, v práci, dokonce i v porodnici. Nezapomenutelné ranní komentáře pana Nepila, stav vody na našich tocích dnes v sedm hodin ráno, Kolotoč, Pozor, zákruta. A taky rozhlasové Silvestry s Jiřím Štuchalem a jeho Šťastnou cestu. Smutný muž, Sprcha, Mikrofórum, Hajaja pana Brodského. Divadelní hry v neděli večer a Čtení na dobrou noc.

Bylo toho hodně, co jsem vyslechla. Něco mi v paměti uvízlo, něco se vypařilo. Rozhlas se vyvíjel a měnil stejně jako svět kolem a je se mnou dodnes. Aby pobavil,  potěšil, poučil. Nevnucuje se. Je to taková moje jistota. Průvodce životem. Přítel. Proto ho mám ráda. A přeji mu další úspěšnou stovku. Zaslouží si to.

 

 

Český rozhlas kultura média
Hodnocení:
(5.2 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.