Ať má smysl pro humor. Tak si muži představují partnerku
Ilustrační foto: Pexels

Ať má smysl pro humor. Tak si muži představují partnerku

24. 5. 2023

Mladší, atraktivní, štíhlá. Po takových ženách muži touží. Ovšem jen v ženských představách. V realitě jsou pánové mnohem praktičtější. A čím jsou starší, tím více je to znát. Bohužel, dámy tomu stále ne a ne uvěřit.

Spontánnost. Pochopení. Smysl pro humor. To jsou vlastnosti, které muži nejčastěji zmiňují, když mají říct, co by podle nich měla mít takzvaně ideální partnerka. V poslední době na toto téma proběhlo několik anket, průzkumů a ze všech vyznělo v podstatě totéž  - muži od partnerky očekávají především to, že by jim s ní mělo být dobře. Je to pro ně důležitější než to, jak vypadá, jaké má rozměry.

Jistě, zkušená žena v tuto chvíli namítne něco ve smyslu: jo a pak muž tu takzvaně ideální parťačku opustí kvůli načančané fifleně s v minišatech.
Ano, když jde o lásku, je těžké hledat nějaká pravidla, zásady, poučky. Přesto se o to týmy psychologů léta snaží. A nutno uznat, že když přijde řeč na toto téma, lidé zpravidla zbystří a každého zajímá. Čím je člověk starší, tím více to platí, protože je zkušenější, má už za sebou zpravidla několik zklamání, milostných karambolů. Výsledkem bývá, že si z nich vytvoří jakýsi svůj vlastní vzorec, podle něhož opačné pohlaví hodnotí. Typický příklad? Toto s oblibou říká devětapadesátiletá Helena, kterou po třiceti letech opustil manžel: „Tisíckrát můžu slyšet řeči, že mužům nezáleží až tak na tom, jak žena vypadá, nýbrž že preferují veselé sympaťačky. Tak ten můj odešel k o patnáct let mladší odbarvené blondýně s umělými nehty, která za nedělní oběd považuje zmražený smažák ze supermarketu. S kamarádkami se vždy smějeme, když čteme ty průzkumy o tom, že muži preferují na ženách humor,  zajímají se o jejich duši a tak.“

Naopak její bratr, s nímž často toto téma probírá, tvrdí, že přehání a že odchod partnera zavinila částečně sama tím, že ho neustále popichovala a nedávala mu najevo, že si ho váží. „Jasně, že my chlapi se díváme na to, jak ženy vypadají, ale co je hlavní, chceme doma klid. Já si své ženy vážím za to, že jsme stále kamarádi, že mě nechává dýchat, že má své zájmy, že mi nikdy nebyla koulí u nohy. Nikdy bych ji neopustil, nemám k tomu nejmenší důvod. A snažím se chovat tak, aby neměla ani ona důvod opustit mě. Že mezitím přibrala a kvůli nemoci drobátko přišla o svůj někdejší půvab? Pro mě je pořád nejkrásnější ženská na světě,“ říká.

Jenže málokdo má v životě štěstí, že najde ideálního partnera či partnerku. A tak věční hledači s oblibou čtou různé ankety, průzkumy a vytvářejí si vlastní představy o tom, co je to takzvaně ideální muž a ideální žena.

„Muži obecně obdivují žensky působící ženy, to platí u těch mladých ale i u mužů vyššího věku včetně seniorů,“ tvrdí Patrik Goody, psycholog, autor jednoho z největších výzkumů na toto téma, které publikoval v Psychological Science. „Někdo si pod pojmem ženskost představuje sexy oděnou ženu, jiný něžnou květinku, ale obecně se většině mužů líbí, když má žena šaty, je lehce nalíčená, upravená. Alergičtí jsou muži na to, když nějaká žena snižuje jejich mužnost. Také se jim líbí, když žena vaří. A v poslední době, tedy ve věku sociálních sítích, muži často zmiňují, že se jim nelíbí ženy, které jsou na nich závislé, které se neustále fotografují, koukají do mobilu,“ shrnul výsledky svého zkoumání.
Na podobné téma odpovídali čeští muži v průzkumu, který probíhal pro seznamku Štěstí.cz. Byli mezi nimi jak studenti, tak pánové středního věku, ovšem i zralí senioři.

Téměř polovina všech dotázaných tvrdila, že preferují štíhlé ženy. Přes čtyřicet procent uvedlo, že se jim líbí, když je žena trochu plnější. Ale jen necelé čtyři procenta označily jako ideální ženu s plnoštíhlou postavou. Ovšem pozor, autoři průzkumu a lidé zabývající se zdravým životním stylem zmínili, že v pojmenování typů postav se muži a ženy liší. To, co mužům připadá střední, pěkně plné, mnohdy ženy považují za ošklivou tloušťku. Takže se jedná o další mýtus, který se při hledání ideálního partnera objevuje. Žena si myslí, že je příliš oplácaná, tudíž neatraktivní, zatímco muž, který se na ni dívá, si říká, že má hezkou postavu, že přesně takto by si svou partnerku představoval.

A pak tady máme vlasy. No jistě, na ty vždy přijde řeč ve smyslu, že muži preferují blondýnky. Nesmysl. Naprostá většina pánů v průzkumech tvrdí, že barva vlasů partnerky pro ně není důležitá a celkem chytře poznamenávají, že přece v dnešní době se ženy tak často barví a odstíny mění, že je to ve výsledku skutečně jedno. Téměř polovina mužů uvedla, že jim je jedno, jakou má žena barvu vlasů, přes třicet procent řeklo, že se jim líbí tmavovlásky a jen před patnáct procent mužů označilo blondýnky.

A jak jsou na tom pánové s hodnocením té nejchoulostivější ženské partie? Přes třicet osm procent tvrdí, že se jim líbí větší ňadra, třicet čtyři procent, že pro ně velikost není důležitá a téměř dvacet osm procent preferuje ňadra menší. Přes třicet devět procent pánů podotklo, že by jim u partnerky nevadilo silikonové umělé poprsí, ovšem týkalo se to především mladší generace.

Proč je dobré občas se s nějakým takovým průzkumem či anketou seznámit? Protože dodá sebevědomí. Rozbourá obecně vžité představy, které mnohdy způsobují podceňování se, zbytečně zbrklé odsudky, nejistotu. Protože dokazuje, že když jde o vztahy mezi lidmi, natož o lásku, obvykle žádná pravidla neplatí.


seznámení vztahy a sex
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.