Vláda schválila návrh na úpravu předčasných důchodů a valorizací, plné navýšení důchodů o inflaci zůstane
Ilustrační foto: Ingimage

Vláda schválila návrh na úpravu předčasných důchodů a valorizací, plné navýšení důchodů o inflaci zůstane

26. 5. 2023

Vláda schválila koncepční návrh Ministerstva práce a sociálních věcí, který řeší otázku valorizací a podmínek odchodu do předčasného důchodu. Úprava počítá například se zavedením dočasného příspěvku namísto mimořádné valorizace.

Dalším návrhem je pak částečné omezení předčasných důchodů. Jde o jeden z kroků, který je součástí důchodové reformy. Ta zajistí důstojné a férové penze dnešním seniorům, ale i budoucím generacím. Zásadní změnou je nahrazení valorizace v mimořádném termínu novým systémem. Ten bude zohledňovat růst cen z 60 procent.

„Chci zdůraznit, že nadále budeme v době extrémní inflace důchodcům pomáhat se zvýšenými náklady. K jejich pokrytí ale bude nově sloužit dočasný příspěvek. Dosavadní nastavení mimořádných valorizací způsobovalo rozevírání nůžek mezi bohatšími a chudšími seniory. To nyní chceme změnit,“ přiblížil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Dočasný příspěvek bude odvozen od průměrného starobního důchodu v jednotné pevné částce ve výši 30 % růstu cen. Zároveň se zvýší procentní výměra důchodů o dalších 30 % růstu cen. Toto zvýšení bude trvalé a zohlední se při řádné valorizaci. „Důchody budou stále navyšovány v řádném termínu od prvního ledna. Na tom se nic nemění. Toto navýšení bude inflaci kompenzovat v plném rozsahu,“ zdůraznil ministr Jurečka.

Další klíčovou oblastí jsou změny v podmínkách předčasných důchodů. Nově bude možné odejít do starobního důchodu 3 roky před dosažením důchodového věku. Zvýší se také intenzita krácení procentní výměry o 1,5 procenta za každých chybějících 90 dní do dosažení důchodového věku. Další podmínkou nároku bude získání doby pojištění 40 let.

„Naším cílem je, aby se snížil trend vysokého počtu odchodů do předčasného důchodu. Ten musí být možností ve specifických případech, ne standardem pro vysoké procento žadatelů o důchod,“ dodal ministr.

Vláda už dříve přistoupila k úpravě červnové valorizace důchodů, díky níž průměrný starobní důchodce dostane o 750 korun více a průměrný důchod překročí 20 tisíc korun. Na tom nic nezmění ani stížnost, kterou nyní projedná Ústavní soud. Vláda také představila parametry důchodové reformy. Veškeré důležité informace jsou k dispozici na webu MPSV.

 

důchody peníze penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.3 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%