Druhý muž Microsoftu Allen
přežil smrt, nyní žije vděkem

Druhý muž Microsoftu Allen
přežil smrt, nyní žije vděkem

20. 1. 2013

Jeho vynálezy zná každý, kdo někdy pracoval na počítači. Přesto zůstává spoluzakladatel Microsoftu Paul Allen trochu ve stínu celebrity a hlavního šéfa Billa Gatese. Ale byl to Allen, kdo byl Gatesovi parťákem v začátcích podnikání a kdo vymyslel počítačovému gigantu jméno.

V roce 1983 americký programátor a podnikatel Allen, který 21. ledna oslaví šedesátiny, angažmá v Microsoftu kvůli těžké nemoci výrazně omezil a po uzdravení se vrhl do desítek různých projektů, včetně kulturních, ale zejména vědeckých – od výzkumu dvoukřídlého hmyzu, přes studium mozku až po dobývání vesmíru.

Rodák ze Seattlu Paul Allen, který byl loni se jměním 14,2 miliardy dolarů (asi 284 miliard korun) 48. nejbohatším člověkem světa, stál například i u zrodu vesmírné lodi SpaceShipOne, jež v roce 2004 jako první soukromý stroj překonala hranici vesmíru. Sponzoroval též soustavu Allenových radioteleskopů (ATA), která z observatoře v Kalifornii od roku 2007 mimo jiné pátrá po mimozemských civilizacích, či Allenův institut pro výzkum mozku, jenž zkoumá působení různých genů v mozku.

Nadšený amatérský rocker Allen přispívá i na kulturu, například v roce 2000 otevřelo v Seattlu brány, Allenem financované, muzeum experimentální hudby a sci-fi EMP. V roce 2004 zpřístupnil Allen veřejnosti svou sbírku raritních vojenských letounů Flying Heritage Collection, jež zahrnuje stroje japonské, německé, ruské, britské či americké z let 1935-1945. Je též milovníkem umění, jeho soukromá sbírka zahrnuje například Picassa, Moneta, Maneta, Degase, Gogha či Gauguina.

S Billem Gatesem se Allen kamarádil už na základní škole, kde spolu psali počítačové programy. Allen studoval Washingtonskou státní univerzitu, kterou nedokončil. Jako programátor začínal u firmy Honeywell International a v roce 1975 s Gatesem založil Microsoft. Počátkem 80. let u Allena lékaři diagnostikovali Hodgkinovu chorobu (rakovina lymfatického systému), z níž se však vyléčil. V Microsoftu si podržel akcie, které mu vynesly pohádkové jmění, a do roku 2000 ještě zasedal v jeho dozorčí radě.

počítače zakladatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...