Červnové důchody budou v průměru o 755 korun vyšší. Průměrný důchod vzroste na 20 210 korun
Ilustrační foto: Pexels

Červnové důchody budou v průměru o 755 korun vyšší. Průměrný důchod vzroste na 20 210 korun

30. 5. 2023

Penzisté se mohou těšit na další navýšení důchodů, a to díky mimořádné valorizaci, která navýší důchody v červnové splátce průměrně o 755 korun. Poprvé v historii se tak průměrný důchod v České republice přehoupne přes dvacetitisícovou hranici.

Mimořádná valorizace měla původně zvýšit důchody o zhruba 1700 korun. Tak výrazné zvýšení by však znamenalo z rozpočtu navíc dalších 32 miliard korun (loni vyplatil stát na důchodech téměř 600 miliard Kč), a proto vláda rozhodla upravit valorizační schéma. Každý důchodce dostane v červnu navíc 400 korun a kromě toho vzrostou penze o 2,3 procenta. 

"Mimořádná valorizace se týká všech důchodů, tedy starobních, invalidních, vdovských, vdoveckých i sirotčích,“ potvrdila mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jitka Drmolová. Jedinou výjimkou jsou ti, kteří pobírají dva důchody zároveň (typicky starobní a vdovský), kde se navýšení o 400 korun nepromítne u obou důchodů, ale pouze u jednoho. Pomoc státu si rozhodně zaslouží lidé, kteří celý život pracovali, avšak měli nízké mzdy a tím pádem dnes pobírají podprůměrné důchody. Jde o ty, kterým předchozí mimořádné valorizace v loňském roce přinesly podprůměrné navýšení, a tak se obtížněji vyrovnávají s růstem cen základních životních potřeb. Typicky se to týká pracujících v manuálních profesích, sociálních službách či zemědělství,“ uvedl ministr práce a sociáních věcí Marian Jurečka.

O navýšení vyplácených důchodů není nutné žádat a vše proběhne zcela automaticky. Každý příjemce důchodu a příplatků obdrží také tradiční valorizační oznámení, které bude rozesíláno v průběhu následujících dnů.

Důchod se skládá ze dvou částí. Solidární základní výměra je pro všechny stejná a zásluhový procentní díl odráží odpracované roky, výši odvodů z výdělků a počet vychovaných dětí. Při mimořádné valorizaci se navyšuje jen zásluhový díl. Při pravidelném lednovém přidávání se důchod zvedá o růst cen a polovinu růstu reálných mezd. Loni došlo ke dvěma mimořádným valorizacím, k další tedy dojde nyní v červnu.

Ještě na konci roku 2021 činila průměrná penze 15 425 korun. Na konci roku 2022 již dosáhla výše 18 061 korun. Letošní červnová valorizace posune hranici průměrné penze na 20 210 korun.

 

O kolik se zvýší důchody v červnu - příklady:

důchody.png

důchody peníze penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.