Důchod pohodlně a bezpečně
Přemysl Hanzelka. FOTO: ČSOB

Důchod pohodlně a bezpečně

12. 6. 2023

Mnohé seniory, kteří si každý měsíc chodí vyzvedávat důchod na poštu, čeká od července velká změna. Česká pošta je totiž nucena uzavřít některé ze svých poboček. ČSOB jim proto právě teď nabízí ideální řešení. Na naše otázky odpovídá ředitel ČSOB Poštovní spořitelny Přemysl Hanzelka.

 Od července je Česká pošta nucena zavřít některé z jejich poboček. Co byste poradil seniorům, kteří si tam chodí každý měsíc pro důchod? 

Mnohem pohodlnější a bezpečnější je si nechat posílat peníze na účet. Poštovní účet od ČSOB je jediný účet v České republice, který je možné založit a obsluhovat na všech poštách. Seniorům se tak otevře možnost vybírat důchod nebo jeho část na poště, která je zrovna po ruce. Nejsou také vázáni výplatním termínem důchodu a peníze si mohou vybrat kdykoliv.

To vypadá velmi dobře. Kolik, ale za účet senioři zaplatí? 

Založení a vedení účtu je zdarma. Stejně tak i platební karta, s níž lze snadno a rychle platit v obchodech. Výběr hotovosti je na poště 1x měsíčně bez poplatku a zdarma jsou také výběry z bankomatů ČSOB, kterých je více než tisíc.  Senioři si tak z účtu mohou vybírat menší částky a zbytek peněz nechat v bezpečí na účtu.

Je pravda, že nabízíte i další výhody pro seniory?

Zvýhodnění, které jim během chvilky rádi na poště nastavíme, obsahuje neomezený počet platebních příkazů potvrzených platební kartou zdarma na pobočkách České pošty a zdarma jsou také platebních příkazy zadané na pobočce ČSOB. Klienti tak mohou ušetřit peníze za složenky. Jako jediná banka nabízí ČSOB doručení hotovosti na libovolnou adresu, třeba na chatu nebo do lázní. V rámci zvýhodnění mohou senioři využít službu 1x měsíčně zdarma. Obrovský zájem o tuto službu jsme zaznamenali například při pandemii Covidu.

Na co se musí připravit člověk, který si chce Poštovní účet založit? 

Žádná příprava na straně klienta není potřeba a samotné založení účtu trvá jen pár minut. Stačí navštívit jakoukoliv pobočku ČSOB Poštovní spořitelny, která funguje na každé poště. Klienty rádi uvítají také naši pracovníci na pobočkách ČSOB. 

Takže vše lze zvládnout během jedné návštěvy pošty?

Ano. Navíc nyní může nový klient dosáhnout na odměnu až 2000 Kč. Když si na účet nechá posílat důchod dostane 1000 Kč. Dalších 1000 Kč pak dostane každý, kdo začne používat mobilní bankovnictví ČSOB Smart a zaplatí platební kartou. Více o akci na www.csob.cz/az2000

Posílání důchodu na účet zajistí
u České správy sociálního zabezpečení sama banka

Bude muset jít senior na ČSSZ zažádat, aby mu zasílali peníze na účet? Z mé zkušenosti vím, že jsou tam celkem dlouhé fronty...

Tato obava je zbytečná. Chceme, aby to bylo opravdu snadné, proto ČSOB zajistí za klienta u České správy sociálního zabezpečení posílání důchodu na jeho účet. Se vším klientům pomůžeme na kterékoliv poště nebo pobočce ČSOB a odpadá tak další papírování a návštěvy úřadů

Seniorů jako klientů si ČSOB váží dlouhodobě, v současnosti má u ní účet více než půl milionu starších klientů a nabízí jim podporu v řadě ohledů. Co tito klienti nejvíce oceňují? 

ČSOB je díky široké síti poštovních a bankovních poboček po celé České republice nejdostupnější bankou, kde se může klient poradit. Vedle bankovních služeb nabízíme na pobočkách České pošty také další finanční produkty, např. pojištění. Zajímavostí je, že naše infolinka 800 300 300 je speciálně upravená pro seniory. Když klient na linku zavolá, systém podle telefonního čísla rozpozná starší klienty a automaticky je přesměruje na tým speciálně vyškolených operátorů, kteří vědí, jak se seniory komunikovat. V loňském roce na linku zavolalo přes 80 tisíc klientů a každý zde strávil v průměru 4 minuty a 12 vteřin.

Jak si dnešní senioři rozumí s moderními technologiemi? 

O technologické vyspělosti českých seniorů panují různé předsudky, ale realita je úplně jiná. V ČSOB více než polovina seniorů už běžně používá internetové nebo mobilní bankovnictví. Pokud si senior alespoň trochu „rozumí“ s počítačem nebo s chytrým telefonem, banku online určitě zvládne. V internetovém nebo mobilním bankovnictví klient hned uvidí, že už přišel důchod nebo kolik má na účtu. V mobilním bankovnictví se klient může navíc poradit s naší virtuální asistentkou Kate. Stačí říct nebo napsat co zrovna potřebujete.

banky důchody peníze
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.