Moje Wiki
FOTO: Hana Píchová

Moje Wiki

4. 8. 2023

Už nějakou dobu řeším, jak uspořádat poznámky, které jsem si během let vystříhala z časopisů, vypsala z knížek nebo uložila z internetu, poznámky se mi hromadí ve složkách plastových i počítačových a nejde je nějak smysluplně uspořádat.

Když jedu do Prahy vlakem, mám ve zvyku si před zpáteční cestou dojít na nádraží do Luxoru, projít si tam knížky a ty co mě zaujmou, si vezmu ke stolku a listuji, než ohlásí že je můj vlak připravený, z jednoho místa restaurace je dokonce vidět i na tabuli s odjezdy vlaků. Vždycky si nějakou knížkou vyberu a cesta domů pak rychle uteče.

Před rokem mě zaujala kniha Sónke Ahrens s názvem Jak si dělat chytré poznámky. Popisuje metodu psaní poznámek a vytváření vzájemných vztahů mezi nimi. To bylo to, co jsem hledala. Polovinu knihy jsem zhltla během jízdy vlakem, a to to k nám do drsného pohraničí jede 3,5 hodiny, zbytek další den doma.

Psaní poznámek na katalogové lístečky popisované v knížce je v současné době už přežité. Napadlo mě, že určitě půjde najít nějaký program, který by s tím mohl pomoci. To víte, že se dal najít, a ne jeden, prošla jsem si recenze, stáhla si free verze programů a zkoušela, zatracovala a zase brala na milost, až jsem nakonec zůstala u dvou, Workflowy a Obsidian. Psaní v aplikaci mě dovedlo k markdownům, o jejichž existenci jsem nic nevěděla, ale nejsou složité a zajímavě usnadňují formátování psaní. To napíšete před slovo hvězdičku, za něj druhou a ejhle, slovo má jinou barvu. Nebo napíšete křížek a mezeru a text se vám zformátuje do odstavce, nebo do pododstavce, když napíšete křížky dva a tak dále. 

Asi si říkáte, o čem to tu tak nadšeně píšu a k čemu je to vlastně dobré. V podstatě jde o takovou osobní, na míru šitou obdobu Wikipedie. To nejzajímavější jsou hypertextové odkazy a tagy. Hypertextový odkaz (v markdownu se píše tak, že se zmáčkne pravý „alt“ a dvakrát písmeno F) znáte z internetu, je to takové to zvýrazněné slovo napsané jinou barvou, které vás pošle někam dál, většinou na reklamu. Pokud si v poznámkách dáte nějaké slovo do formátu hypertextového odkazu, odešle vás kliknutí na slovo na jinou poznámku, z té se zase můžete dostat k další poznámce, takže můžete propojovat nejrůznější témata, například zahradničení, vaření, bylinkaření. S tagy jste se už asi také setkali (píšou se tak, že se zmáčkne pravý „alt“ a současně písmeno x). Když si do nejrůznějších poznámek napíšu tag, např. #zařídit, tak zadáním tohoto tagu do vyhledavače programu na mě vypadne seznam všech poznámek, kde je takový tag napsaný, čili soupis všeho, co je třeba. 

Shrnuto, je to taková soukromá wikipedie z oblastí, které mě zajímají. takže už žádné hromady poznámek v různých složkách, ale vše pěkně pohromadě na jednom místě. A ano, je to zálohované v počítači a ano, dá se to vytisknout i do papírové podoby, pravda, v té tagy a hypertextové odkazy nefungují. Zapojila jsem se i do FB skupiny o metodě zettelkasten, a potěšilo mě, že i když jsem mezi jejich tématy o marketingu a managementu a organizaci času a práce přišla se svou zahradou a recepty, byla jsem mládeží bez předsudků přijata a když něco nevím, ochotně pomohou.

Takže, kdo má potřebu uspořádat si poznámkový archiv, s chutí do toho, cestička je vyšlapaná.

Internet a Vy počítače
Hodnocení:
(5.1 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.