Rekordmanka a osobitá
herečka Dana Medřická

Rekordmanka a osobitá
herečka Dana Medřická

21. 1. 2013

Její doménou byly postavy prosté postavením, ale bohaté charakterem a velkou vnitřní silou. Herečka Dana Medřická vytvořila na divadle, ve filmu a v televizi přes sto rolí, z nichž jedna se stala výjimečnou i tím, že vytvořila rekord v návštěvnosti Národního divadla – Kočičí hra s Medřickou se v ND hrála devět let a měla 403 repríz. A mohlo jich být ještě více, kdyby Dana Medřická 21. ledna 1983 v pouhých dvaašedesáti letech náhle nezemřela.

Přitom tato role ve hře maďarského dramatika Istvána Örkényho ji původně měla odsunout na okraj diváckého zájmu, protože tehdejší režim jí zazlíval vystoupení z komunistické strany po srpnu 1968. Rekord Kočičí hry s Medřickou v návštěvnosti z let 1974 až 1982 překonal až na podzim 2008 Miroslav Donutil v titulní roli Goldoniho komedie Sluha dvou pánů.

V paměti diváků zůstává Dana Medřická též jako filmová maminka z Takové normální rodinky či doktorka Fastová z Nemocnice na kraji města, divadelní a filmová Slávka ze Šrámkova Měsíce nad řekou, Líza z Obchodníka s deštěm či Matka Kuráž. Před kamerou zazářila tato laskavá a činorodá herečka i po boku svého dlouholetého přítele Karla Högera v inscenaci Romeo a Julie na konci listopadu či ve filmu Ošklivá slečna.

Hercem byl i její manžel Václav Vydra mladší. V roce 1956 se jim narodil syn Václav, který je dnes pokračovatelem slavného hereckého rodu Vydrů.

výročí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.