Phubbing aneb když mobil zkazí rodinnou dovolenou
Ilustrační foto: Pexels

Phubbing aneb když mobil zkazí rodinnou dovolenou

3. 7. 2023

Nemluví, koukají do mobilu. Nereagují na otázky. Když na toto téma přijde řeč, jsou naštvaní. Výraz závislost v nich vyvolává vztek. Takových lidí je mnoho a zdaleka nejde jen o mladé. Problém často vychází najevo v létě v době dovolených.

Když k Janě a Vladimírovi přijedou vnoučata, vždy se po jejich odjezdu pohádají. Důvod? Phubbing. Tak se říká jevu, kdy je člověk tak zahleděný do mobilu, až to narušuje vztahy s jeho blízkými. Ale pozor, v této rodině nejde o to, že by závislé na sociálních sítích a na brouzdání po internetu byla vnoučata. Naopak, problémem je děda Vladimír.

„Mám pocit, že se zbláznil. Na chatu k nám na dovolenou přijedou děti, vnoučata a on sedí uvnitř  a čučí do mobilu. Pozdraví se s nimi, prohodí pár slov a pak zaleze. My grilujeme, jezdíme na výlety děláme na zahradě, on ne. Jsem schopna pochopit, že mu po mnoha letech manželství jsem lhostejná, že nechce se mu se mnou mluvit, že v mobilu nachází zajímavější věci než jsem já. Ale nemohu a ani nechci pochopit, proč se tak chová za přítomnosti syna, dcery, snachy, zetě, vnoučat. To je neomluvitelné, trapné, hloupé,“ říká dvaašedesátiletá Jana.

Toho, že táta miluje mobil více než pobyt s rodinou si už všiml i jeho syn Tomáš. „Ano, je to divné a vůbec se mámě nedivím, že je z toho zoufalá. Když jsem se několikrát táty ptal, co tam právě hledá nebo čte, vůbec mi to nebyl schopen říct. Prostě sjíždí internet, facebook, různá trapná videa, zprávy od kamarádů, v podstatě hlouposti. My s nimi vždy trávíme část dovolené, ale táta o to evidentně nestojí, tak tam teď už jezdíme jen kvůli mámy,“ tvrdí.

Podobných trablů v rodinách přibývá. Podle výsledku průzkumu společnosti YouGov má ve Velké Británii třetina lidí problém s tím, že jejich protějšky tráví podle jejich mínění příliš času koukáním do mobilu. Plus minus stejné výsledky vycházejí z podobných výzkumů a anket ve většině evropských zemí a podle některých dokonce přibývá rozvodů, kdy navrhovatelé uvádějí jako důvod chronické používání mobilu jejich partnera či partnerky.

Závislost na mobilu se často ukáže být jako velký problém právě v tomto období, tedy v létě, v čase dovolených.

„Loni jsme byli s manželem u moře. Ležel pod slunečníkem, sjížděl mobil. Tedy dělal to, co dělá doma. Letos jedu s kamarádkami. Je to smutné, ale po třiceti letech manželství mám doma závisláka, kterému je mobil milejší než já,“ říká s trpkostí v hlase osmapadesátiletá Marcela.

„Většina lidí si představuje, že na dovolené zažije s partnerem něco hezkého, neobvyklého. Jenže hodně lidí, i když jsou na dovolené, zůstávají částečně svou myslí doma a chovají se stejně jako v běžných dnech,“ uvedl psycholog Pavel Rataj a jako příklad zmínil právě situace, kdy jeden z partnerů kouká do mobilu, do počítače i na dovolené. „Phubbing, tedy negativní vliv moderních technologií na partnerské a rodinné vztahy se stal fenoménem a vstoupil do vztahů neuvěřitelným způsobem,“ podotýká.

V jedné rodině loni skončila dovolená tak, manžel vyhodil ženě mobil z okna. „Prostě jsem to nevydržel. Zaplatil jsem hezkou dovolenou v Řecku, půjčil jsem tam auto, projeli jsme si celý ostrov. Žena celou tu dobu koukala do mobilu, psala si s kamarádkami, chatovala, psala na diskusní fóra. Je tím úplně posedlá, vyjadřuje se ke kde čemu od covidu přes módu po válku, ale že s tím nedovedla přestat ani u moře, to mě naštvalo. Když jsme se poslední večer kvůli tomu pohádali, ruply mi nervy a hodil jsem její telefon z okna. Rozbil se mu displey. Tak jsem po návratu musel koupit nový. Takže mě ta dovolená fakt přišla draho. Zajímavé je, že letos je žena naštvaná, že nikam nejedeme. Tedy, já jsem s ní letos jet odmítl. Domluvil jsem se raději s kamarády, že vyrazíme do Tater na pořádný výšlap,“ vypráví padesátiletý Radim.

Pokud si někdo myslí, že závislost na internetu a sociálních sítích je problémem mladé generace, mýlí se. Například facebook nyní mnohem více využívají lidí středního a vyššího věku a mnohem častěji jsou na něm závislí. Ne nadarmo se nyní mezi dětmi a mládeží říká, že facebook je jen pro starce.

Říká se, že phubbing vadí více ženám než mužům, paradoxně se jich však týká stejně jako jich. Je to ale v podstatě jedno, když někdo na dovolené nebo při setkání s rodinou kouká do mobilu a s nikým nemluví, je to otravné a ponižující vždy, ať už jde o dceru, syna, manžela, manželku, tátu, mámu, dědu či babičku.

 

 

 

 

dovolená psychika rodina
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.