Každý máme svoji pětici přátel
Ilustrační foto: Ingimage

Každý máme svoji pětici přátel

12. 6. 2023

Lidé, se kterými jsme v kontaktu, na nás mají mnohem větší vliv, než si dokážeme představit. Většinou tuto skutečnost vidíme na druhých. „Od té doby, co žije s Jirkou, tak se hodně změnila.“ „Od té doby, co odešel do důchodu, je z něj morous.“

Není to jednoduché být bez ostatních aktivní, mít nápady, udržovat si zájmy a mít dobrou energii. Známe to všichni. Když jsme chodili do práce, i když tam třeba nebyl nejlepší kolektiv, stejně jsme tam měli někoho, s kým jsme si rozuměli. Bavili jsme se nejenom o práci, ale i o rodině. Měli jsme inspiraci, kam jít na výlet nebo co vařit o víkendu. Společně jsme si šli třeba v týmu někam sednout a odreagovat se.

V důchodu jsme většinou přišli o tým z práce. Ne každý má dostatek aktivních přátel, a ne každý je dost odvážný na to, aby se v seniorském věku seznamoval s novými lidmi.

Motivátor a spisovatel Jim Rohn přišel na základě svého výzkumu na to, že se přátelíme průměrně s pěti lidmi, kteří jsou nám nejbližší a s nimiž trávíme nejvíce času. Pojďme se podívat, koho máme kolem sebe my.

Zkuste si sami pro sebe vybrat 5 lidí, s nimiž jste nejčastěji. Možná budete překvapeni, že nebude jednoduché vybrat jiné členy než rodinu. Nebo zjistíte, že máte hodně nových přátel, které jste si během let našli.

Jací to jsou lidé? Jsou to vrstevníci nebo mladší lidé? Jsou to jednotlivci nebo páry, rodiny? Jsou odvážní? Jsou k nám laskaví? Jak s nimi trávíme čas? Co se nám na nich líbí? Dokážou nás podržet? Odrazují nás od něčeho? Co díky nim my sami děláme? Jaký na nás mají vliv? S kým se díky jim naopak nestýkáme nebo jsme omezili kontakt, protože jim ostatní vadí?

Možná že zjistíme, že jsou lidé v našem okolí, kteří na nás mají blahodárný vliv. Je nám s nimi dobře. A možná, že s nimi netrávíme tolik času, kolik by pro nás bylo dobré a příjemné.

A možná trávíme hodně času s těmi, kteří nám nic moc nedávají.

Ať uděláte cokoli – všechno je v pořádku! Nemusíme hned rušit stará přátelství, staré vazby. Ale můžeme prohlubovat ty vazby, které nám prospívají. A možná vás to dovede i k přemýšlení, jestli se neotevřít novým lidem a novým činnostem.

 

 

přátelství psychika
Hodnocení:
(4.9 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.