„Ameriky“ sen, který se rozplynul
Všechny fotografie: Jaroslav Haž

„Ameriky“ sen, který se rozplynul

16. 6. 2023

V Evropě je jistě mnoho míst, kde je možné si připomenout starý dobrý Hollywood. Vrhnout se do vln fantazie můžete i na okraji chráněné krajinné
oblasti Křivoklátsko v obci Lužná u Rakovníka.

Ta samozřejmě proslula velkým železničním muzeem, v němž je mnoho vzácných exponátů, které zdobily železniční tratě. K těm nejvzácnějším patří parní lokomotivy. V další části nevelké středočeské obce v níž žijí necelé dva tisíce obyvatel se ukrývá od roku 2015 muzeum amerických historických veteránů na čtyřech kolech. Kdo by nechtěl vědět v jakém typu vozu jezdil Al Capone ? Koho nezajímá, které značce dával přednost král rokenrolu Elvys Presley?

Ve čtyřech rozlehlých halách je vystaveno na osmdesát „ amerik“, naleštěných a nablýskaných. V jejich perfektním chromu byste se mohli prohlížet jako v zrcadle a vzorně udržovaná kůže interiérů aut nesvědčí o tom, že stáří exponátů se opravdu počítá na desítky let. Délka jednotlivých korábů silnic se pohybuje od čtyř do šesti metrů a je jen těžko uvěřit, že se lidé při vývoji automobilů vzdali pohodlí jež tento prostor poskytoval.

 Snímek obrazovky 2023-06-16 v 12.12.43.png

Snímek obrazovky 2023-06-16 v 12.16.55.png

 

Ve venkovní expozici si děti v typickém žlutém školním autobuse mohou zahrát na pravidelnou cestu do školy. Profesionální i dobrovolní hasiči pak budou zaskočeni několika perfektně vybavenými vozy.

A až vás tohle všechno unaví, navštivte zdejší Bar59, který vás potěší nápaditým interiérem a hamburgry či podobnými pochoutkami nasytí.

auta výstavy
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.