Nejstarší slatinné lázně na světě
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Nejstarší slatinné lázně na světě

20. 6. 2023

Ano, jsou to oblíbené Františkovy Lázně. Byly založeny na konci 18. století. Jde o jedno z nejlépe zachovaných slavných lázeňských měst. Město se může pochlubit nejstaršími slatinnýmí lázněmi na světě a také 24 prameny.

Jako každým rokem jsem zajela na několik dní do Františkových Lázní pokochat se krásnou přírodou, kvetoucími chladivými parky, napít se léčivé vody. Prostě kochat se a relaxovat. Od jara do podzimu město žije, přes zimu je asi nejlépe zůstat doma, pokud zrovna člověk není v léčebném procesu. Také jsem navštívila i další známá místa.

Ve Skalné se konala slavnost Slunovratu, starý hrad Vildštejn se opravuje, pod ním vysázená vinice. Je to půvabný románský hrad, patří k nejstarším vodním kamenným hradům. Je v soukromém vlastnictví a veřejnosti přístupný. V jeho prostorách je stylová restaurace, hradní muzeum a hasičské muzeum. I čápi byli na svém místě, jako každoročně.

Zašla jsem do Žírovic, kde se konal Gulášfest i s poutí pro děcka. Za Žírovnicí je nádherný rybník. Kolem je spousta klidných silniček, které lákají na jízdu s kolem. V hotelu Gruzie FL vaří ten nejlepší boršč s horkým pirohem. V Miláně zase dělají vynikající pizzy. Také vodní plocha  Amerika byla zaplněna výletníky. Vláček s přepravou lidí se nezastavil. Jen ta auta, by neměla mít povoleno vjet až pomalu do rybníka. 

Nejslavnější pramen, je pramen Františkův. Pavilon Františkova pramene kdysi zdobil nápis "Pro blaho lidstva za císaře Františka II. roku 1793." Připomínal vznik lázní, pojmenovaných podle císaře Františka II. /1768-1835/. Nevím, zda byl tak velmi plodný, ale na Františka, chlapce s rybou v náručí si musí každý, či spíše každá, sáhnout. 

V okolí je mnoho památek, přírodních zajímavostí, většinu jsem z toho již viděla a tuším, že i o nich psala. Tak abych se neopakovala. S kamarádkou jsme si jen tak chodily, relaxovaly, popíjely, včetně lázeňské léčivé vody. Mně tedy nejvíce chutnal Železnatý pramen. Těch pár dní jsme prožily bezstarostně, v krásné přírodě, s dobrým jídlem i pitím. Kdo jezdí do FL, dá mi za pravdu. A považte, cestovala jsem vlakem a zjistila jsem, že je to fajn a bez starostí! Krásné Františkovy Lázně, vracím se do nich moc ráda!

cestování lázně
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.