Cestování se psem v létě!
Ilustrační foto: Pixabay

Cestování se psem v létě!

19. 6. 2023

Hurá letní prázdniny se blíží, čas dovolených a výletů. A co když chceme vzít s sebou i naše čtyřnohé kamarády? S trochou rozmyslu žádný problém! 

A jak se na takovou cestu připravit, aby se obešla bez zbytečných nepříjemností? Tady vám přinášíme několik tipů, než vyrazíte za letním dobrodružstvím.

Předtím, než se rozhodnete vyrazit na dovolenou, není na škodu se předem informovat a zamyslet.

První úvaha by měla směřovat k samotnému pejskovi a jeho fyzické zdatnosti a síle. Zamyslet se nad tím, zda pejsek výlet v pohodě zvládne a zbytečně ho netrápit dlouhou cestou. Pokud se chystáte vyjet někam na chatu, kempu či do hotelu v dojezdové vzdálenosti, pak je pro pejska výlet žádoucím dobrodružstvím, který si určitě užije. Cestě letadlem se ale raději vyhněte. Nejen pro člověka, ale i pro psa může být velmi stresující.

Typ dovolené by měl odpovídat nejen vašim představám, ale i potřebám a nátuře vašeho psa. „Zatímco vy si užijete slunce a polehávání u bazénu, váš pes bude spokojený spíše v lese a na čerstvém vzduchu. U moře si přijdou na své vodní plemena. Pokud jste fanoušky dlouhých horských túr, dejte si pozor, abyste ho nevyčerpali,” říká Zuzana Sequensová , odbornice na výchovu psů ze Spokojeného psa.

Než vyrazíte, je třeba být připraven…

Aby na místě nečekalo žádné nepříjemné překvapení, měli byste si předem ověřit, zda je pobyt se zvířaty ve Vámi vybraném ubytování povolen.Buďte k dočasnému domovu ohleduplní. Nejvhodnější pro vás bude chata, kemp nebo prostorný hotel. Zkrátka místo, kde jsou na pobyt psů zvyklí a připravení. V případě, že váš pes kouše nebo škrábe na jakékoliv vybavení domácnosti, tak jej nenechávejte samotného. Také byste si měli uvědomit, že na ubytovacím zařízení nejste vždy sami. Před odcestováním se informujte o počasí v dané destinaci a ujistěte se, zda pejsek bude mít dostatečný výběh, případně i možnost se vykoupat.

Informujte se o tom, kde se na daném místě nachází v případě nutnosti nejbližší veterinář.

dog-2257505_1920.jpg

 

Několik tipů na cestu

Než vyrazíte, pořádně si zjistěte délku cesty a trasu důkladně naplánujte. Pokud bude cesta delší a za horkého počasí, cestujte se psem raději přes noc nebo v brzkých ranních hodinách. Neměli byste zapomenout na pravidelné pauzy, kdy se pejsek potřebuje krom venčení i krátce proběhnout. Proto je dobré si předem naplánovat zastávky tak, aby tam byl prostor pro malé vyběhnutí.

Nikdo nechce, aby se jeho pes ztratil. Na cestu nasaďte pejskovi pohodlný obojek opatřený identifikační známkou. Obojek mu raději  ponechte po celou dobu cesty i vaší dovolené.

Autem pohodlně a bezpečně

Cesta autem bude pro vás i vašeho mazlíka asi nejpohodlnější variantou. Je však potřeba dbát na to, aby pes nepředstavoval nebezpečí jak pro sebe, tak pro posádku auta. Pejska rozhodně nikdy nepřevážejte na volno. Tím byste mohli ohrozit nejen vás, ale také ostatní řidiče. Psa byste měli nejen správně zajistit, také jeho přítomnosti v autě přizpůsobit celkový způsob vaší jízdy.

Majitelé větších aut často volí přepravu psa v kufru, která se zdá být pohodlnější a bezpečná – pes má hodně prostoru a je navíc oddělen od zbytku posádky. „Hodně prostoru, který kufr poskytuje, ale není ideální. V členitějším terénu se může stát, že bude auto se psem házet ze strany na stranu. Navíc pokud je pes na volno v kufru, nic ho nechrání před nárazem nebo třeba rozbitým sklem. Když je pes v zavazadlovém prostoru na volno, může se stát, že při otevření dveří uteče a nedejbože vletí pod auto,” varuje Zuzana Sequensová z e-shopu Spokojenypes.cz.

Nejbezpečnější formou cestování jsou proto přepravky. Pro menší a velmi malá plemena volte plastové přepravky. Ty je možné na sedačce přichytit bezpečnostním pásem nebo zapasovat mezi přední a zadní sedadlo. Přepravky jsou ale vhodné i pro velká plemena, které pak v přepravce umístíte do kufru auta. Zde je větší výběr a bezpečnější jsou hliníkové přepravky.

Pokud není možné pejska umístit do zavazadlového prostoru, umístěte psa na zadní sedadla. V tomto případě je vhodné auto vybavit ochranným potahem a autopásem.

Potah chrání auto před znečištěním a hlavně zabrání psovi, aby zapadl mezi sedačky nebo se dostal k řidiči. Postroje do auta pro psy pak plní stejnou funkci jako bezpečnostní pásy pro lidskou posádku. Kupujte pásy pouze s platnou atestací. Velmi důležitým faktorem je i správná velikost. Pečlivě si psa změřte a až poté kupte produkt. Výběrem špatné velikosti riskujete, že bezpečnostní pás nebude fungovat správně a ohrozíte tím nejen psa, ale i zbytek posádky

A co si zabalit na cestu ?

Na prvním místě je vždy pohodlí pejska. Pokud plánujete delší cestu, nesmíte zapomenout na cestovní misku na granule a vodu. Na trhu existuje celá řada speciálních cestovních misek, které jsou lehce skladovatelné a nebudou vám zabírat tolik místa, jako ty klasické.

Samozřejmě nesmíte zapomenout ani na oblíbenou hračku. „Ideálně přibalte i pelíšek nebo deku. Známá podložka mu bude připomínat domov a nervoznější jedinci se budou při cestování cítit klidněji,” radí Zuzana Sequensová ze Spokojeného psa. Neměli byste zapomenout na vodítko, obojek a náhubek. „Nezapomeňte ani na psí známku nebo gps pro psy. Když se váš chlupáč zatoulá, touto maličkostí můžete zajistit, že se k vám brzy vrátí. Pro každý případ si přibalte také očkovací průkaz, kdyby se cokoliv stalo,” dodává.

Při cestách do zahraničí si připravte také všechny potřebné dokumenty, jako je psí pas s potvrzeným očkováním. Pes musí být také očipovaný a číslo čipu doporučujeme zapsat do mezinárodního registru. Před odjezdem je vhodné také nechat zkontrolovat funkčnost čipu u veterináře. Uvnitř zemí Evropské Unie platí jednotná cestovní ustanovení. Ty předpisují, že cestovní průkaz z Evropské Unie, který náleží určitému zvířeti, patří jednoznačně do cestovní tašky pejska. Kromě toho musí pes být označen elektronicky čitelným mikročipem (povinné od roku 2011) nebo tetováním a musí být naočkován proti vzteklině.

Velice důležité jsou i případné léky, které zvíře pravidelně užívá a cestovní lékárnička v případě nutnosti. A teď už jen hurá vyrazit na cesty!

cestování domácí mazlíčci pes
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.